Amadeus investerar i CAPHENIA- en innovatör inom hållbart flygbränsle
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Amadeus investerar i CAPHENIA- en tysk innovatör inom hållbart flygbränsle

Amadeus investerar i CAPHENIA- en tysk innovatör inom hållbart flygbränsle

Publicerat av: Redaktionen

Detta är Amadeus första investering utanför mjukvaruutrymmet.

CAPHENIA är ett tyskt företag som strävar efter att producera syntesgas som råvara för ett hållbart, prisvärt och skalbart flygbränsle.

Amadeus har förvärvat en minoritetsandel i CAPHENIA, en framtida producent av syntesgas, råvaran för hållbart flygbränsle (SAF). Det tyskbaserade företaget har utvecklat ett innovativt tillvägagångssätt för att producera SAF på ett mer prisvärt och skalbart sätt. Beslutet är en del av ett bredare åtagande på uppdrag av Amadeus att stödja branschen mot ett hållbart resande.

CAPHENIA, som för närvarande befinner sig i utvecklingsstadium, har etablerat ett innovativt tillvägagångssätt för att producera syntesgas från en blandning av biogas, CO2, vatten och elektricitet. Detta kan användas för att producera en mängd olika förnybara bränslen, med upp till 92 procents minskning av CO2-utsläppen jämfört med det fossila referensvärdet. Företaget har säkrat patentskydd för sin Power-and-Biogas-to-Liquid-process (PBtL) på alla relevanta kärnmarknader världen över, med totalt 203 beviljade patent.

Dr Mark Misselhorn, verkställande direktör för CAPHENIA: ”För flygbolagen är hållbart flygbränsle det praktiska långsiktiga alternativet till konventionellt flygbränsle. Tekniken med kostnadseffektiv, producerabar SAF innebär den största potentialen för CO2-besparingar och en viktig del som i kombination med andra kan hjälpa till att nå nettonollmålen.”

Enligt IATA Net Zero Emission-initiativet har SAF potential att stå för 65 procent av de minskningar av utsläppen av växthusgaser (GHG) som krävs för att flygindustrin ska nå nettonoll år 2050. Ny teknik är också en nyckelkomponent för att bidra till resan framåt, inklusive el- och vätgasdrivna flygplan (13 procent), koldioxidkompensation och avskiljning (19 procent) och operativ effektivitet (tre procent).

För att nå 65-procentiga minskningar av växthusgasutsläpp, beräknas en produktionskapacitet på 449 miljarder liter årligen som behövs globalt. För att ge perspektiv uppgick SAF-produktionen 2021 till bara 125 miljoner liter – eller mindre än 0,1 procent av den erforderliga beräknade produktionskapaciteten. CAPHENIA har planer på att börja producera nästa år och förutspår att producera 10 miljoner liter SAF till 2027 och öka till över 100 miljoner liter till 2030 samt över en miljard liter före 2035.

Amadeus investerar i CAPHENIA- en innovatör inom hållbart flygbränsle

Johan Nordqvist, Verkställande Direktör, Amadeus i Skandinavien meddelar: ”På Amadeus är vi fast beslutna att stödja övergången mot ett hållbart resande. Vi övervakar branschtrender och utveckling för att fastställa de mest effektiva sätten vi kan uppfylla denna ambition med och är glada över att kunna agera idag med investeringen i ett innovativt SAF-företag. Transaktionen representerar ett steg framåt i vår hållbarhetsstrategi och tar perspektivet från en annan del av värdekedjan i branschen. När branschen går mot sitt mål att nå nettonoll år 2050 tar vi konkreta steg för att påskynda processen.”

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>