Buddy Energy: Innovativ energipartner bidrar till grön omställning
Hem ENERGI Buddy Energy: Innovativ energipartner bidrar till grön omställning

Buddy Energy: Innovativ energipartner bidrar till grön omställning

Publicerat av: Redaktionen

Buddy Energy lanserar tjänster för kommersiella fastighetsägare som vill ställa om till grön el och optimera sin energianvändning.

Bakom lösningen står Vectura Fastigheter, BRA Bygg och Broods, tre företag med gedigen erfarenhet av fastigheter och energioptimering.

”För att klara den gröna energiomställning som är helt nödvändig i närtid behövs nytänkande, samverkan och fler incitament till genomförande. Det är grunden i Buddy Energy.”, säger Per-Henrik Persson, vd för Buddy Energy i ett pressmeddelande.

Det finns idag stora utmaningar i Sveriges energisystem. Prognoser pekar på att elproduktionen skulle behöva minst dubbleras för att samhället och näringslivet ska klara av den omställning mot fossilfri el som efterfrågas och krävs. Ett väl fungerande energisystem förutsätter i sin tur att det finns tillräcklig produktion, effekt, överföringskapacitet, flexibilitet och lagring på plats. Och det är här Buddy Energy kommer in i bilden.

”På nära håll har vi sett utmaningar avseende elförsörjning, skenande elpriser och en framtid som visar prognoser på att efterfrågan på fossilfri el vida överstiger den kapacitet som finns idag, eller är planerad för den närmaste tiden. Vi var helt enkelt tvungna att söka ny kunskap och förståelse och tänka nytt, berättar Joakim Garfvé, grundare av Brood och personen som ligger bakom idéen.Buddy Energy: Innovativ energipartner bidrar till grön omställning

”Alla tre ägarbolag har lång och gedigen erfarenhet av fastigheter, vilket också innebär en direkt förståelse för påverkan av elförsörjningen och dess prissättning.” fortsätter han.

Solpaneler, batterier och smart styrning

Buddy Energy erbjuder skräddarsydda tjänster för kommersiella fastighetsägare som möter ett ökat energi- och effektbehov i övergången till fossilfri el. Det kan handla om att sätta solceller på taket och/eller installera batterier för lagring.  Oavsett energikälla blir resultatet energioptimerad och ”lokalproducerad” energiförsörjning som avlastar och balanserar  det befintliga elnätet och sänker kostnaderna för fastighetsägaren.

Buddy Energy gör det också möjligt för fastighetsägare att styra elförbrukning och inköp av el till tider när det är som mest gynnsamt.

Fastigheterna energioptimeras samtidigt som de får en lösning som hjälper dem att möta klimatmål och nya regelverk. Hyresgästerna kan följa energieffektiviseringen i realtid.

Tre pilotprojekt igång och stort intresse

Under 2023 har Buddy Energy etablerat tre pilotprojekt, ett på Bromma sjukhus i Stockholm, ett på Gårdschips fabrik i Laholm och ett på kontorshuset Nodi i Göteborg. Nu lanseras tjänsterna i hela Sverige med primärt fokus på fastighetsägare som aktivt vill bidra till grön energiomställning och energioptimering.

”Redan nu ser vi en stor efterfrågan hos våra kunder i samband med både nyproduktion och ombyggnation”, säger Magnus Riemer, Koncernchef BRA AB.

Buddy Energy erbjuder också ett attraktivt finansieringsupplägg genom att står för hela investeringen av solceller på taket. Fastighetsägaren betalar endast för den el som konsumeras.

”En av de mest unika delarna är att Buddy Energy finansierar investeringen för fastighetsägaren. Det skapar en förutsägbarhet som uppskattas, samtidigt som fastighetstaken bidrar till nya inkomstkällor, fortsätter Per-Henrik Persson, vd Buddy Energy.

Ägartrio med djup kunskap om fastighetsbranschen

Nyckeln till de goda resultaten för Buddy Energy är samverkan med de bästa aktörerna på marknaden, egen nyckelkompetens samt ägartrions djupa erfarenhet av fastighetsbranschen.

”Fastighetsägare vill vara långsiktiga, inte ta för stor risk och vill kunna bidra till lokal, lönsam och hållbar samhällsutveckling. Vi vet hur vi skapar de bästa förutsättningarna till konkret genomförande med syfte att ställa om samhället till fossilfrihet, samtidigt som vi vill bevara värden i fastigheter som är oberoende nuvarande energisystem. Det är anledningen till att Buddy Energy existerar. Vi vill bidra och möjliggöra den nödvändiga transformationen genom kunskap, nya funktioner och smart samverkan. Vinnarna blir samhället och våra framtida generationer”, avslutar Petter Ekevärn, VP Project Development, Innovation and Sustainability Vectura Fastigheter.

Buddy Energy bildades i januari 2023 och ägs till lika delar av Vectura FastigheterBRA Bygg och Broods. När de analyserade samhällsutvecklingen konstaterade de ett stort behov av en ny energilösning som kan sätta fastighetsägarnas behov i första rummet.

Det krävdes något som både bidrar till lägre kostnader och gör dem mer förutsägbara. Men också tar vara på viljan att bli grönare, energioptimerar byggnaden och dessutom stöttar elnätet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>