CHARM-fabriken lagar Jävligt god mat med norrländska råvaror
Hem FOOD CHARM-fabriken lagar Jävligt god mat – med norrländska råvaror

CHARM-fabriken lagar Jävligt god mat – med norrländska råvaror

Publicerat av: Redaktionen

CHARM-fabriken ska stärka framtidens hållbara mat. Torsdagen den 24 oktober träffades en rad aktörer inom matsektorn för en halvdags workshop i Polarbröds lokaler i Älvsbyn.

Föreläsningar, inspiration och matlagning med Gustav Johansson från matbloggen Jävligt gott stod på programmet.

Hur kan vi producera god och hållbar mat från Norrland? Det var huvudfrågan för den workshop som arrangerades av CHARM-fabriken i Polarbröds lokaler i Älvsbyn den 24 oktober.

Gustav Johansson från matbloggen Jävligt gott pratade om mat och hållbarhet och höll därefter en matlagningskurs där deltagarna tillagade tio veganska recept på råvaror från 2000 m2, ett odlingsprojekt som även det kopplar an till CHARM.

– Jag tycker det är viktigt att bevisa att norrländsk mat inte bara är kött, potatis och sås, säger han.

Jävligt god mat med norrländska råvaror på CHARM-fabriken

Gustav Johansson lagade Jävligt god mat

CHARM (centrum för hållbar attraktiv mat och dryck) är ett initiativ som startade vintern 2021 efter Polarbröds förödande brand i augusti 2020. Idén var att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens hållbara livsmedel, med Älvsbyn som nav.

I maj i år gick startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka visionen om hållbar framtidsmat från norra Sverige med ett food lab. Projektet har tilldelats medel från både regionen och regionala aktörer och EU.

Ett fysiskt foodlab tar form

Nu håller detta fysiska foodlab på att ta form i Polarbröds lokaler i Älvsbyn. Planen framåt är att samverka kring innovation runt mat och att ordna föreläsningar och nätverka.

-Med projekt 2000 m2 visar CHARM tydligt vilken bredd av råvaror som går att odla här uppe. I dag lagade vi massor av god mat på dem och jag hoppas att deltagarna känner sig inspirerade, säger Gustav Johansson.

Jävligt god mat med norrländska råvaror

Carina Roos, projektledare för 2000 m2 och Sara Rezgui från SurSaras medverkade också under dagen.

– Vi har fått till starten på ett mat-community, vilket är precis vad vi vill åstadkomma. Nu är vi peppade på att jobba vidare tillsammans med alla engagerade aktörer, säger Maja Berggren projektledare för CHARM-fabriken.

Workshopen efterföljdes av rundabordssamtal med en rad experter kring frågorna Vad är framtidens hållbara mat? Vilka innovationer och experiment vill vi genomföra i CHARM-fabriken?

Insikter från samtalen kommer att forma verksamheten framåt.

CHARM-fabriken står Älvsbyn kommun, i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbröd AB, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>