El bygger el – ett vinnande koncept i upphandlingen
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Swecon koncept är att el bygger el

Swecon koncept är att el bygger el

Publicerat av: Redaktionen

Utbyggnaden av Swecons egna laddinfrastruktur fortsätter i snabb takt.

Och det sker med ett vinnande koncept: att bygga el med el.

– Vid våra anläggningar har vi ett skall-krav vid upphandlingen att byggandet av laddstolparna görs klimatneutralt och helst med elektriska maskiner, säger Helena Storsten, hållbarhetschef på Swecon Group.

Swecon och Lantmännen Fastigheter gör en gemensam satsning på laddstolpar vid fastigheterna som Swecon har längre hyreskontrakt på. Tidigare i år utrustades Swecon i Uppsala med laddstolpar som kan användas av såväl kunder som medarbetare och Swecons reservdelsbilar.

Sedan dess har även utbyggnad av laddstolpar skett i Eskilstuna, Jönköping och Skövde. Allt som allt 54 laddpunkter. Under året ska även anläggningarna i Örebro, Staffanstorp, Linköping, Karlstad, Spånga och Halmstad utrustas med laddstolpar.

Gemensamt för samtliga projekt är att de utförs fossilfritt. Målet är att det sker helt med elektriska maskiner, men i undantagsfall accepteras att kompletterande maskiner körs på förnybara bränslet, HVO100.

Vid entreprenaden i Skövde använde entreprenören Peab minigrävaren Volvo ECR25 Electric vid grävningen – en maskin som visat sig vara perfekt i sammanhanget – som kördes av Kristoffer Klasson.

Det nya normala

Entreprenören Peab använde dessutom en Volvo 25 Electric hjullastare och en eldriven asfaltskärare i projektet i Skövde.

– Det var faktiskt första gången jag körde en elmaskin, säger Alfred Wallroth som rattade hjullastaren som hyrts in från Ramirent.

– Det är ju lite annorlunda, elmaskinen är väldigt rapp och hydrauliken svarar direkt. Men jag kom snabbt in i det. Jag ska fortsätta köra L25 Electric i nästa jobb, ett inomhusjobb på Volvo Penta i Vara. Där blir den perfekt, fortsätter Alfred.

El bygger el – ett vinnande koncept i upphandlingen

Alfred Wallroth, Peab

Helena Storsten ser positivt på den starka utvecklingen av elektriska maskiner, som är på väg att bli ”det nya normala” i vissa applikationer.

– Vi är bara i början på elmaskinsresan. För många maskinister är det ett nytt sätt att arbeta – som att planera laddning av maskinen – men det är en vanesak som snabbt blir vardag, säger hon.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>