iFixit ger Fairphone 5 maxbetyget 10/10
Hem CIRKULÄR EKONOMI iFixit minskar användningen av naturresurser och bidra till en cirkulär ekonomi

iFixit minskar användningen av naturresurser och bidra till en cirkulär ekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Fairphone, det nederländska socioekonomiska företaget som skapar en marknad för mer etiskt tillverkad elektronik, har just belönats med det högsta betyget 10 av 10 på iFixits skala för reparationsvänlighet.

Fairphone 5, som lanserades i augusti 2023, gör nu sällskap med Fairphone 2, Fairphone 3 och Fairphone 4 som de enda mobiltelefonerna som har fått iFixit-maxbetyget 10/10.

”Fairphones löfte om minst fem framtida Android-uppdateringar och över åtta års säkerhetsuppdateringar till Fairphone 5 är djärvt, särskilt i en bransch som kännetecknas av kortare produktlivscykler.

Det är en tydlig strävan efter hållbarhet och att sätta nya mål för mobiltelefoners livslängd. På iFixit anser vi att teknik ska hålla länge och Fairphone stärker vår övertygelse om att det kan bli verklighet. Fairphones ansträngningar att nå en 10-årig livslängd är inte bara imponerande, den saknar motstycke”, säger Kyle Wiens, medgrundare och VD på iFixit.

Den ständiga pressen att ha de senaste enheterna innebär att mer än 1,4 miljarder mobiltelefoner säljs över hela världen varje år. Flera globala studier visar att den genomsnittliga livslängden för smartmobiler under perioden 2019 till 2022 var 3 år. Bara 15 procent av telefonerna samlas in för återvinning. Och när telefoner (och andra enheter) betraktas som en vara som behöver bytas ut ofta är det uppenbart att de blir en del av världens snabbast växande avfallsberg.

”Vi är mycket glada över att Fairphone 5 får maxpoängen 10/10 av iFixit. Det är ett erkännande av reparationsvänlighet som saknar motstycke. Detta är vår fjärde enhet som får betyget 10/10 och vi är det enda företaget som har fått det högsta betyget. Det är inte bara ett erkännande av vårt engagemang för att förlänga våra produkters livslängd och hållbarhet, det är också ett bevis på vårt teams outtröttliga arbete. Betyget bekräftar vår mission och vår önskan att skapa produkter som kan leva så länge som möjligt och på så sätt minska de 50 miljoner ton elektroniskt avfall som elektronikindustrin producerar varje år.

Vi tror på att minska användningen av naturresurser och bidra till en cirkulär ekonomi genom att göra det möjligt för människor att reparera sina enheter”, säger Noud Tillemans, VD på Fairphone.

Lätt att reparera

Fairphone utmärker sig särskilt när det gäller deras engagemang för enkel reparation och modulär design som uppmuntrar till lång livslängd. Med Fairphone 5 har företaget tagit löftet till nästa nivå genom att erbjuda 10 reservdelar, inklusive moduler för kamerorna, och dessutom är SIM-kortläsaren och SD-kortläsaren en del av den övre modulen.

iFixit ger Fairphone 5 maxbetyget 10/10

Reservdelarna förbättrar enhetens modulära design och gör DIY-reparationer ännu enklare än för tidigare modeller.

Fairphone 5:s reparerbarhet i världsklass kompletteras av en 5-årig garanti och minst fem uppdateringar av operativsystemet efter Android 13, vilket gör det möjligt att ha en välfungerande och säker Fairphone 5 åtminstone fram till 2031. Detta ger Fairphone-användare 8 till 10 års mjukvarusupport.

En livscykelanalys av Fairphone 4 visar att det ger miljöfördelar att behålla sin telefon längre och att det minskar koldioxidavtrycket. Studien visar att det går att minska koldioxidutsläppen med upp till 30-40 procent genom att behålla sin telefon i 5 till 7 år.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>