CheckWatt lämnar anbud på hälften av kapaciteten för snabb frekvensreglering
Hem ENERGI CheckWatt lämnar anbud på hälften av kapaciteten för snabb frekvensreglering

CheckWatt lämnar anbud på hälften av kapaciteten för snabb frekvensreglering

Publicerat av: Redaktionen

Energitjänsteföretaget CheckWatt har lämnat anbud för hälften av den kapacitet för snabb frekvensreglering (FFR) som Svenska kraftnät upphandlar för det kommande året.

Stödtjänsten behövs för att hantera driftstörningar som uppstår vid tillfällen då sol- och vindkraft står för en hög andel av elproduktionen i Sverige.

– Batterier är särskilt väl lämpade för de allra snabbaste frekvenstjänsterna eftersom de kan öka sin uteffekt på några tiondelar av en sekund, vilket är betydligt snabbare än vattenkraften. Behovet av snabba frekvensreserver väntas öka framöver och kommer till allt större del mötas av batterier, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

Svenska kraftnät upphandlar flera olika stödtjänster för att hantera olika typer av driftsituationer i elnätet. En av dem är frekvensregleringstjänsten FFR (Fast Frequency Reserve) som vid plötsliga bortfall av elproduktion ska säkerställa stabiliteten när mängden rotationsenergi i elsystemet är låg.

I CheckWatts anbud till Svenska kraftnät gällande FFR ingår 84 batterier med en effekt på minst 100 kW från CheckWatts olika partnerföretag. Den totala effekten är på 43 MW, vilket motsvarar knappt hälften av volymkravet för den snabbaste frekvensregleringstjänsten FFR.

CheckWatt lämnar anbud på hälften av kapaciteten för snabb frekvensreglering– Stödtjänster, flexibilitet och smart styrning möjliggör en mycket hög andel förnybar el i energimixen. Samtidigt blir elsystemet mer stabilt och driftsäkert än i dag, säger Nicholas Etherden strategisk chef för flextjänster på CheckWatt och adjungerad lektor i elkraft på Luleå tekniska högskola.

Rotationsenergi finns lagrad i tunga, roterande turbiner, till exempel i vattenkraftverk och kärnkraftverk. Den ger stabilitet i elsystemet genom att bromsa frekvensfallet vid plötsliga bortfall av elproduktion.

Batterier kan genom sin snabba reaktionstid leverera motsvarande tjänst, vilket behövs till exempel på sommaren när förbrukningen är låg och sol- eller vindkraft står för en stor andel av elproduktionen. Kostnaderna för FFR utgör i dagsläget omkring en procent av de totala kostnaderna för stödtjänster, vilket motsvarar något öre per kilowattimme.

– Frågan om rotationsenergi får mycket uppmärksamhet i energidebatten, men i dag finns tekniska möjligheter att hantera störningar på andra sätt och kostnaderna för det är låga. Den typ av reserver som krävs vid snabbstopp i kärnkraftverk kostar många gånger mer, säger Dan-Eric Archer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>