Efter fyra års arbete är Heidelberg Materials anläggning för CO2-infångning vid cementfabriken i norska Brevik redo att tas i drift.
Etableringen blir en viktig referens för CCS-projektet i Slite på Gotland.
Klimatomställningen av cementindustrin står inför ett historiskt genombrott när Brevik CCS, Heidelberg Materials flaggskeppsprojekt för CO2-infångning, är mekaniskt färdigställd. Fabriken har invigts och görs nu redo för driftsättning under 2025.
Brevik CCS, som är en del av den norska regeringens Longship-initiativ, blir världens första cementfabrik att producera cement med CCS i industriell skala, vilket möjliggör betongbyggen med nettonoll-utsläpp.
− Stort tack till vårt fantastiska team för era insatser i att göra Brevik CCS till verklighet. Ert hårda arbete, engagemang och innovationsförmåga har varit avgörande för att nå denna milstolpe. Ni sätter en ny standard för hållbar industri, och tillsammans går vi nu vidare in i driftsättningsfasen med ett starkt teamwork, fokus och beslutsamhet, sa Giv Brantenberg, General Manager Northern Europe i sitt tal.
Brevik CCS kommer att fånga in 400 000 ton koldioxid varje år som därefter fraktas med fartyg till en mellanlagringsstation i Øygarden, Norge. Därifrån kommer den att pumpas ner till permanenta geologiska lagringsplatser under havsbotten i Nordsjön. Øygarden som drivs av konsortiet Northern Lights, öppnade i september officiellt sin verksamhet för att kunna lagra koldioxid under Nordsjön, och står redo att ta emot koldioxid från olika aktörer.
Att anläggningen är mekaniskt färdigställd innebär att alla större komponenter har installerats och att anläggningen för CO2-infångning har integrerats i den befintliga cementfabriken – allt under pågående cementproduktion. Den kompletta värdekedjan för CO2-infångning, transport och lagring av är därmed på plats och Brevik CCS är redo att testas för att sedan gå in i driftsättningsfasen 2025. Detta markerar en viktig milstolpe på resan mot de första leveranserna av CCS-cementet evoZero till kunder i Europa och Sverige.
Skalar upp CO2-infångning bortom nettonoll i Sverige
Brevik CCS är ett viktigt globalt pionjärprojekt för cementindustrin. Heidelberg Materials arbetar utöver det med ett dussintal CO2-infångningsprojekt över världen. Vid Slitefabriken på Gotland planeras för en drygt fyra gånger större CCS-anläggning jämfört med Brevik.
Med start 2030 planeras den fullskaliga CCS-anläggningen för att fånga in hela fabrikens koldioxidutsläpp på upp emot 1.8 miljoner ton varje år, vilket motsvarar 4 procent av Sveriges utsläpp.
− Slitefabriken har exceptionellt goda förutsättningar för en fullskalig CCS-anläggning med sin energieffektivitet, storlek och lokalisering vid en hamn för vidare transport av koldioxid. Framstegen och erfarenheterna från flaggskeppsprojektet i Brevik är mycket värdefulla när vi skalar upp CCS-satsningen i Sverige, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Slitefabriken producerar omkring tre fjärdedelar av cementbehovet i Sverige. Omställningen av Slitefabriken säkerställer en robust och konkurrenskraftig cementförsörjning i Sverige och är en nyckel till att ställa om hela den svenska samhällsbyggnadssektorn.
Den svenska Energimyndigheten beviljade nyligen Slite CCS ett stöd genom Industriklivet. Medfinansieringen på 238 miljoner svenska kronor ska bidra till att genomföra projektets FEED-fas. I denna fas kommer tekniska, logistiska och kommersiella lösningar för projektet att fortsätta utvecklas och detaljeras innan ett slutligt investeringsbeslut kan tas år 2026.
Heidelberg Materials är en av världens största byggmaterialkoncerner med verksamhet i 50 länder. I Sverige är företaget marknadsledande på cement och en betydande aktör inom betong.