Auto Draft
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Hur Nuuka löste det olösliga inomhusklimatproblemet

Hur Nuuka löste det olösliga inomhusklimatproblemet

Publicerat av: Redaktionen

På Nuuka är vi i full gång med att implementera våra nya tjänster för flera kunder – att Diagnostisera och Optimera byggnader med hjälp av Artificiell intelligens.

Auto Draft

Leveransteamet och våra kunder arbetar tätt ihop med integrationen av fastigheternas automationssystem, sensorer och processer till vår molnplattform, så att vi snabbt förstår hur fastigheten fungerar.

När integrationen är klar så startar vår Diagnostikapplikation den automatiska övervakningen av processerna, inomhusklimatet och automationssystemen – i real-tid, dygnet runt. När diagnostiken hittat eventuella avvikelser, vilket är mer regel än undantag, och både fysiska och digitala fel korrigerats, startar den löpande optimeringen med AI. Det skapar en autonom fastighet som anpassar sig efter de förutsättningar som finns vid varje givet tillfälle. Optimeringen ser till att det ideala inomhusklimatet uppnås oavsett mängden människor i ett utrymme, samtidigt som energiförbrukning och effektuttag minskas med 20-40%. Dessutom kan våra kunders driftsorganisationer äntligen säga adjö till traditionella, manuella inspektioner och justeringar. Stora positiva förändringar för användarna, företagen och för miljön.

Men, kanske det mest intressanta är att vi kan se, hur stora värden skapas för kunden redan under själva implementeringsfasen, som följande aktuella kundexempel illustrerar.

Fastigheten med den dåliga inomhusluften

En av våra kunder har nyligen installerat Nuukas Diagnostik och AI Optimering i en offentlig fastighet byggd under tidigt 2010-tal. Målet var att garantera bra inomhusklimat och minska energiförbrukningen. Fastigheten i fråga hade en speciell utmaning – sedan start hade man haft ständiga problem med inomhusklimatet med många klagomål på dålig luft, fukt och svåröppnade dörrar.
Entreprenörer, VVS-experter och automationsexperter har alla försökt lösa problemet. Tillsammans har de undersökt och inspekterat de tekniska systemen och testat olika sensorlösningar, men inga åtgärder har lyckats få bukt med problemen.

Efter att vi implementerat vår molnbaserade programvara på fastigheten. Kompletterat med sensorer för viktiga mätvärden, som vi ansåg saknades och sedan börjat verifiera och mäta driften av processerna. Då började teamet från Nuuka förstå orsaken till fastighetens beteende – och det olösta problemet.

Genom att kombinera och analysera löpande real-tidsdata, blev orsaken till problemet plötsligt tydlig. Som diagrammet nedan visar, hittade man tryckdifferenser mot målvärden på tiotals pascal. Något som inte upptäckts genom sporadiska insatser och mätningar.

När de exakta orsakerna till problemet hade fastställts var det relativt enkelt för teamet att åtgärda problemet genom Nuukas programvara – utan fysiska besök eller ändringar av automationen eller hårdvaran i fastigheten.

Hur Nuuka löste det olösliga inomhusklimatproblemet 2

 

Åratal av tryckproblem har slutligen fixats! Diagrammet visar tryckdifferensen i fastigheten, före (till vänster om röda strecket) och efter (till högre om röda strecket) att Diagnostik och AI tagit över styrningen av fastigheten.

Snabbt resultat – stora fördelar

Resultatet: byggnadens ventilationsprocess korrigerades efter åratal med problem. Inga fler tryckdifferenser. Inga fler tunga svåröppnade dörrar. Inga fler fuktrisker i byggnaden. Förmodade renoveringsbehov för miljontals kronor har eliminerats.

Förutom det faktum att fastigheten nu kan erbjuda sina användare frisk och hälsosam luft – så kan vi även lägga till en löpande optimering av ventilationen, med Artificiell Intelligens. Något som kommer säkerställa ett friskt inomhusklimat, samtidigt som det reducerar energiförbrukningen. Våra analyser visar att energibesparingarna i den här fastigheteten kommer överstiga 30% av ventilationens tidigare energiförbrukning . Vi kommer återkomma med mer information om det när specifika fallet inom kort.

Tuomas Pippola

VD Nuuka

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>