Byggbranschen om Slite CCS: ”En förutsättning för vår klimatomställning”
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Byggbranschen om Slite CCS: ”En förutsättning för vår klimatomställning”

Byggbranschen om Slite CCS: ”En förutsättning för vår klimatomställning”

Publicerat av: Redaktionen

Cementas fabrik i Slite kommer att bli världens första klimatneutrala cementfabrik när CCS-anläggningen finns på plats 2030.

Ett välkommet besked för hela den svenska byggbranschen.

– Vi är väldigt glada idag. Att Cementa och HeidelbergCement gör den här satsningen på CCS är en förutsättning för att bygg- och anläggningsbranschen ska kunna göra en klimatomställning, säger Ludwig Zetterström, vd för Peabs dotterbolag Swecem.

Varje år producerar Cementas fabrik i Slite 2,2 miljoner ton cement. Tre fjärdedelar går till den svenska marknaden för att producera den betong som är helt nödvändig för i princip allt bygg- och anläggningsarbete.

– Oavsett vad du bygger så behövs betong. Då spelar det ingen roll om det handlar om bostadshus, sjukhus eller andra fastigheter, och infrastruktur som vägar, vindkraftverk och avloppsledningar. Betongen är och kommer fortsatt att vara ett nödvändigt byggmaterial i samhällsbyggandet, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Nya betongrecept med mindre klimatpåverkan

Cementa har, tillsammans med sina kunder och andra aktörer inom den svenska cement- och betongindustrin, jobbat hårt de senaste åren för att utveckla produkterna så att de får en mindre klimatpåverkan. Bland annat har man tagit fram nya betongrecept där man blandar ut cementen med andra bindemedel, som flygaska och restprodukter från annan industri i form av slagg.

– Det pågår ett stort utvecklingsarbete inom det här området och vi satsar stora resurser på forskning när det gäller alternativa bindemedel. Alla våra kunder efterfrågar bättre produkter med en lägre klimatpåverkan, utan att det påverkar hållbarhet och hållfasthet. Det arbetet är förstås viktigt även framåt, säger Magnus Ohlsson.

CCS blir nästa steg

Nu kommer alltså nästa steg i och med att Cementa och HeidelbergCement-koncernen avser att bygga en fullskalig CCS-anläggning som gör att fabriken i Slite blir världens första klimatneutrala cementfabrik. Beskedet välkomnas av Cementas kunder inom bygg- och anläggningsbranschen.

Ludwig Zetterström, vd för Peabs dotterbolag Swecem. Ludwig Zetterström, vd för Peabs dotterbolag Swecem.

Ludwig Zetterström, vd för Peabs dotterbolag Swecem.

– Vi är väldigt glada idag. Att Cementa och HeidelbergCement gör den här satsningen på CCS är en förutsättning för att bygg- och anläggningsbranschen ska kunna göra en klimatomställning, säger Ludwig Zetterström, vd för Peabs dotterbolag Swecem.

Som ordförande i branschorganisationen Svensk Betong är Ludwig Zetterström också väl insatt i CCS-tekniken och vilka möjligheter den skulle innebära när den används inom cementproduktion.

– Den största utmaningen är inte tekniksprånget – att CCS-tekniken fungerar är jag övertygad om. Den största utmaningen är i stället att få en acceptans från marknaden för att CCS-cement kommer att kosta mer att köpa in. Här måste offentliga kunder gå i bräschen och föreskriva CCS-produkter och också ta den merkostnad som det innebär, säger Ludwig Zetterström.

Enligt Ludwig Zetterström finns det redan idag en stor medvetenhet om vikten av klimatförbättrade byggmaterial, både inom branschen och hos slutkunderna.

– Jag är till exempel övertygad om att morgondagens bostadsköpare kommer att välja bort nyproducerade bostäder som inte är producerade på ett klimatsmart sätt. Och de företag som går i täten för den här utvecklingen kommer att vara vinnarna, säger Ludwig Zetterström.

Cementas vd Magnus Ohlsson håller med:
– Vi ser redan idag att det finns en stor betalningsvilja bland våra kunder när det gäller produkter med ett lägre klimatavtryck. I Sverige och i hela Skandinavien finns det en stor målmedvetenhet om att minska klimatpåverkan och det här är något som alla efterlyser.

Magnus Ohlsson betonar också vikten av att ha HeidelbergCement-koncernen i ryggen när Cementa nu gör den här stora satsningen på CCS-tekniken. En satsning som innebär betydande investeringar, och som kommer att påverka svensk och internationell betongindustri för en långt tid framöver.

– Det är otroligt häftigt att få vara med nu när det händer och att ta det här tekniksprånget som kommer att påverka hela betongindustrin. Jag är också övertygad om att det kommer att leda till en enorm stolthet bland alla Cementas medarbetare som är delaktiga nu när vi tar ledartröjan i arbetet med att få världens första klimatneutrala cementfabrik på plats i Slite 2030, säger Magnus Ohlsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>