Datacenteroperatör stabiliserar danskt elnät i samarbete med Schneider Electric
Hem SCHNEIDER ELECTRIC Datacenteroperatör stabiliserar ett danskt elnät i samarbete med Schneider Electric

Datacenteroperatör stabiliserar ett danskt elnät i samarbete med Schneider Electric

Publicerat av: Redaktionen

Den prisvinnande datacenteroperatören Aeven har i samarbete med den globala specialisten inom energioptimering Schneider Electric utvecklat en lösning för att stabilisera det danska elnätet.

Danska myndigheter jobbar hårt för att stabilisera elförsörjningen i landet.

Delar av Danmarks elnät utmanas av omfattande toppbelastningar, vilket bland annat beror på den gröna omställningen från fossila bränslen till förnybar energi.

Landets myndigheter efterfrågar hjälp från storskaliga energiförbrukare för att lätta trycket på elnätet.

Som svar på de danska myndigheternas vädjan har datacenteroperatören Aeven tillsammans med Schneider Electric byggt en skräddarsydd Galaxy VX UPS-lösning för att leverera snabba frekvensreserver (FFR). En lösning som kommer att stabilisera det danska elnätet. Det sker i samband med att Energinet – ett publikt bolag ägt av Klimat-, Energi- och Försörjningsministeriet – har infört en FFR-pool, där datacenter och annan energiintensiv industri kan stödja det danska elnätet med frekvensstabilisering.

Först ut i Danmark

För att stödja projektet öronmärkte Aevens tekniska experter en megawatt (MW) i kapacitet från ett av deras danska datacenter 2022. Företaget har sedan 2017 använt sig av Schneider Electrics Galaxy VX UPS-lösning och även den patenterade eConversion-teknologin samt programvaran EcoStruxure Microgrid Advisor för att skapa en dedikerad FFR-lösning som hjälper till att stabilisera det danska elnätet under toppbelastningar.

Projektet har tagit tolv månader att slutföra och har avsevärt ökat den operativa effektiviteten för Aevens befintliga pool av Galaxy VX UPS:er. Dessutom minskar UPS energislöseri med 68 procent per år utan att kompromissa med stabiliteten i datacentret. Optimeringen sker bland annat genom eConversion-tekniken som ger upp till 99 procent effektivitet utan att göra avkall på tillgängligheten.

Schneider Electrics EcoStruxure Microgrid Advisor, en molnbaserad mjukvaruplattform, gör det möjligt att hantera och automatisera energiresurser dynamiskt på plats via prediktiva algoritmer som växlar till decentraliserad energiförbrukning när behov uppstår. Det säkerställer också att företaget kan förutsäga och optimera hur och när de konsumerar, producerar och lagrar energi.

Prisbelönt grön teknologi

Aevens FFR-lösning vann nyligen ett pris i kategorin ’Sustainable Data Center Project’ vid Danish Data Center Industry Awards för deras bidrag till en grönare framtid och lösning på en av Danmarks största utmaningar med teknisk innovation.

– Innovation är djupt integrerat i vår värdegrund. Men för att lyckas med innovation krävs också likasinnade affärspartners som har en förståelse för varandras verksamheter. Schneider Electric förstår att hållbarhet och funktionalitet måste gå hand i hand. Med vårt gemensamma projekt har vi har skapat en rikstäckande innovation som hjälper till att stabilisera elnätet och som samtidigt gör en positiv skillnad för miljön, säger Peter Kristian Søgaard, datacenterchef på Aeven.

Datacenteroperatör stabiliserar danskt elnät i samarbete med Schneider Electric

– Som företag är det vårt yttersta uppdrag att vara en pålitlig leverantör av gröna lösningar för våra kunder. Med en strävan efter hållbar innovation har Aeven, tillsammans med Schneider Electric, uppnått något banbrytande i branschen. Tillsammans har vi har skapat en lösning som inte bara kan gynna Danmark, utan hela världen, säger Marc Garner, Senior Vice President för Schneider Electrics Secure Power Division i Europa.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>