Deep tech-startupen Sinonus anställer VD för att lansera energilagrande kolfiberkompositer
Hem ENERGI Deep tech-startupen Sinonus anställer VD för att lansera energilagrande kolfiberkompositer

Deep tech-startupen Sinonus anställer VD för att lansera energilagrande kolfiberkompositer

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers Ventures nya portföljbolag Sinonus, en avknoppning från Chalmers tekniska högskola, har anställt tidigare Maurten- och SKF-chef som ny VD.

Företagets unika kolfibermaterial kan lagra elektrisk energi, vilket möjliggör energilagring i befintliga strukturer för en mängd olika industrier – från elbilar till flygplan.

Markus Zetterström har utsetts till VD för Sinonus, en avknoppning från Chalmers tekniska högskola och KTH, och en del av Chalmers Ventures portfölj.

På Sinonus kommer Markus Zetterström att fokusera på att kommersialisera den banbrytande tekniken för kolfiber som fungerar som batterielektroder, vilken företaget för närvarande utvecklar.

Sinonus har redan demonstrerat potentialen hos sin teknik genom att ersätta AAA-batterier i lågförbrukningsprodukter i sitt laboratorium. Målet är att utöka tekniken till större tillämpningar som IoT-enheter och så småningom till drönare, datorer, större fordon och till och med flygplan.

Kolfiber är ett starkt och lätt konstruktionsmaterial som kan lagra energi elektrokemiskt. Sinonus använder denna multifunktionalitet för att skapa äkta kolfiberbaserade strukturella batterier som inte bara lagrar energi utan också blir en integrerad del av produktens struktur. Denna patenterade innovation representerar ett betydande steg framåt i att effektivisera batterier och hur de kan användas.

Kolfibertekniken i Sinonus härstammar från Oxeon, ett annat av Chalmers Ventures portföljbolag. Kolfibern användes i propellerbladen för NASAs Ingenuity-helikopter på Mars, valda av ingenjörsteamet på grund av deras ultralätta vikt och tunnhet.

– Jag är glad att ha fått förtroendet att tillträda som VD för Sinonus. Företagets innovativa genombrott i att lägga till dimensionen av elektrisk energilagring till kolfiber har potential att bli verkligt transformativ över en mängd olika industrier. Jag ser fram emot att arbeta med det talangfulla Sinonus-teamet för att frigöra den fulla potentialen i denna banbrytande teknik, säger Markus Zetterström.

Deep tech-startupen Sinonus anställer VD för att lansera energilagrande kolfiberkompositer

För att passagerarflygplan ska drivas med elektricitet måste de vara mycket lättare än idag. En viktminskning är också mycket viktig för vägfordon, vilket möjliggör förlängd körsträcka per batteriladdning.

Batterierna i dagens elbilar utgör en stor del av fordonens vikt utan att uppfylla någon bärande funktion. Elbilar kan väga nästan 50 procent mer än vanliga bilar på grund av deras litiumjonbatterier, vilket orsakar skador på vägar, broar och parkeringshus.

Ett äkta strukturellt batteri kan fungera både som kraftkälla och som en del av strukturen, till exempel i en bilkropp.

– Att lagra elektrisk energi i kolfiber kanske inte blir lika effektivt som traditionella batterier, men eftersom vår kolfiberlösning också har en strukturell bärande kapacitet kan mycket stora vinster göras på systemnivå, förklarar Markus Zetterström.

Utvecklingen av strukturella batterier vid Chalmers tekniska högskola har fortskridit genom många års forskning, inklusive tidigare upptäckter som involverar vissa typer av kolfiber. Enligt en studie från samma universitet kan introduktionen av kolfiberbaserade strukturella batterier öka körsträckan för lätta elbilar med 70 procent. Dessutom skulle den lägre energitätheten hos strukturella batterier göra dem säkrare än standardbatterier, särskilt eftersom de inte heller skulle innehålla några flyktiga ämnen.

– Med sin tidigare erfarenhet från Maurten och från att leda strategi och transformation vid SKF Group är Markus Zetterström en värdefull tillgång för Sinonus. Hans expertis kommer att vara avgörande för att ta deras produkt från utveckling till framgångsrik marknadsintroduktion. Chalmers Ventures är venture builders, vilket innebär att förutom finansiering, passar det perfekt in i vår strategi att hjälpa Sinonus att hitta den perfekta VD:n, säger Pontus Ottosson, VD på Chalmers Ventures.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>