Det räcker inte att minska klimatutsläppen – vi behöver undvika dem
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Det räcker inte att reducera klimatutsläppen – vi behöver undvika dem

Det räcker inte att reducera klimatutsläppen – vi behöver undvika dem

Publicerat av: Redaktionen

Loopfront kommer nu till Sverige och blir därmed det största företaget inom cirkulära ekonomi på den skandinaviska marknaden med en digital processlösning för att hantera både byggmaterial, möbler och interiör för ökad återanvändning.

Med hjälp av Loopfront kan svenska kommuner och företag reducera upp till 20 % av sina klimatutsläpp.

Loopfronts digitala plattform underlättar arbetet med cirkulära materialflöden i bygg- och fastighetssektorn. Målet är att hjälpa offentliga och privata aktörer i Sverige att med smarta verktyg öka återanvändningen och undvika klimatutsläpp och samtidigt spara pengar. Plattformen är ett processverktyg utvecklat för att underlätta kartläggning, analys, rapportering och hanteringen av logistiktjänster för att främja återanvändning av byggmaterial och möbler.

Det räcker inte att minska klimatutsläppen – vi behöver undvika dem

Anna Forsberg är nytillträdd VD för Loopfront i Sverige. Varför valde du att börja på Loopfront?

– För att branschen ska lyckas med omställningen och nå Parisavtalets klimatmål är återanvändning och återbruk nödvändigt. Byggmaterial står för en allt större del av fastigheternas samlade miljöpåverkan och vi behöver göra något åt klimatutsläppen nu. En aktiv åtgärd är att arbeta systematiskt med återanvändning inom den egna verksamheten och fastigheten eftersom nya utsläpp då helt enkelt går att undvika.

Idag står byggsektorn för över 20 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Genom att systematiskt kartlägga, mäta och följa upp kan branschen bli bättre på återanvändning och därmed undvika stora mängder klimatutsläpp och stärka den gröna omställningen. Plattformen är uppbyggd för att proaktivt arbeta med cirkulära materialflöden och bidrar till att skapa ett systematiskt arbetssätt.

– Att återanvända byggmaterial och inventarier borde vara en självklarhet. Vi behöver undvika utsläpp och användandet av jungfruliga material. Här kan våra kommuner och fastighetsägare med enkla medel dra ett rejält strå till stacken, säger Anna Lagergren, Loopfronts affärsutvecklare i Sverige.

Många fastighetsägare har ett eller flera lager av möbler och inventarier som bara står och samlar damm. När det uppstår ett behov av en möbel eller det är någon som har en möbel över är det svårt att matcha tillgång och efterfrågan. Här erbjuder digitala plattformar som Loopfront en lösning. Dessutom får man ett mått och en uppföljning på hur mycket koldioxidutsläpp man bidragit till att undvika, minskad mängd avfall och inte minst hur mkt pengar man sparat. Det samma gäller för byggmaterial – genom att kartlägga byggnaders materialinnehåll med framförhållning inför rivning eller ombyggnader så har man chansen att förstå vad som går att återanvända eller återvinna.

– Det som mäts genomförs – här vill vi bidra till branschen utveckling både vad gäller digitalisering och minskad klimatpåverkan, avslutar Anna Forsberg.

Fakta om Loopfront

Loopfront är idag Norges största plattform för återanvändning av möbler, inredning och byggmaterial inom såväl privat som offentlig sektor. Företaget hjälper norska kommuner att undvika utsläpp från byggsektorn motsvarande 500 kg CO2 per dag. Loopfronts affärsidé är att genom en digital plattform reducera mängden avfall, bidra till kostnadsbesparingar samt undvika eller minska klimatutsläpp i bygg- och fastighetssektorn. Plattformen, som används för både byggmaterial och interiör, hanterar hela processen från kartläggning och dokumentering till samverkan kring logistikhantering och rapportering.

Fakta om återanvändning av byggmaterial

  • Strax över 2 000 miljarder euro spenderas varje år på att köpa nytt material inom EU (Mckinsey)
  • Byggsektorn står för den största avfallsströmmen i Europa och genererar 35 % av det totala avfallet (Villoria Sáez & Osmani, 2019)
  • Bygg­ och fastighetssektorn svarade 2018 för inhemska utsläpp av växthusgaser på cirka 11,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarade ca 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. (Boverket)
  • Sektorn bidrar dessutom till stora utsläpp utomlands genom importvaror. Dessa utsläpp låg på cirka 5,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. De totala utsläppen av växthusgaser låg 2018 för sektorn på 17,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter. (Boverket)
  • Endast en bråkdel av detta avfall återanvänds. (Boverket)
  • Det finns idag ett fåtal undersökningar över möblers klimatpåverkan. De som finns pekar mot en besparing av klimatutsläpp på mellan 65 och 70 %. (RISE 2019 och Vinnova 2020)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>