Ystads största solcellsanläggning på tak
Hem ENERGI Det största solcellsanläggning är nu på tak i Ystad

Det största solcellsanläggning är nu på tak i Ystad

Publicerat av: Redaktionen

E.ON och BLS Industries bygger Ystads största takanläggning med solceller

Ystads största takanläggning med solceller byggs just nu på taket till BLS Industries fabrikslokaler.

De 1216 solpanelerna på sammanlagt 498 kW, beräknas kunna leverera 457 000 kWh.

Det motsvarar en femtedel av BLS Industries totala årsförbrukning i Ystadsanläggningen eller den totala årsförbrukningen för 30 villor.

– Under sommarhalvåret kommer vi vara närmast helt självförsörjande och även tidvis generera ett visst överskott. Ekonomiska, miljömässiga men även produktionsstrategiska aspekter är tungt vägande faktorer till att den här investeringen blev verklighet, berättar Rebecka Spånberg, VD på BLS Industries.

Ystads största solcellsanläggning på tak

De delar av BLS industries tak som täcks av den nya solcellsanläggningen.

Elpriser som sköt i höjden och framför allt osäkerheten kring tillgången på el i södra Sverige gjorde investeringen i egen elförsörjning till ett självklart steg.

– Vi vill bidra till en större del av vår egen elförsörjning. Industrin är en stor användare av våra el-resurser och det känns bra att vara delvis självförsörjande och till och med kunna generera tillbaka överskott under de dagar när vi själva inte använder så mycket, säger Rebecka Spånberg.

Fabriksbyggnaden i Ystad har ett stort outnyttjat tak som både rymmer anläggningen och utan förändringar är starkt nog att tåla tyngden. Efter utvärdering av leverantörer var det E.ON som fick förtroendet att realisera anläggningen.

Solel är en energikälla som snabbt betalar tillbaka investeringen och belastar miljön minimalt. Samarbetet med BLS Industries är ännu ett exempel på att företagen där ute menar allvar med sina hållbarhetsambitioner. Vi är glada för samarbetet och att vi tillsammans skapar förutsättningar för lokalt producerad el och en hållbar energiomställning, säger Michel Thomas, chef E.ON Energilösningar.

– Den här investeringen är ett i raden av steg vi tar för att framtidssäkra vår verksamhet. Det är en insats som stöttar vårt långsiktiga strategiska beslut att fortsatt ha vår produktion i egna anläggningar i Sverige. Att vår produktion är förlagd till Sverige ser vi som helt avgörande när det gäller att stärka vårt hållbarhetsarbete på alla plan, säger Rebecka Spånberg.

På Södra Dragongatan i Ystad väntas det nu med spänning på att anläggningen ska komma på plats och effekterna av arbetet ska börja märkas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>