Elektrifieringens nästa steg mer lokalproducerad el
Hem ENERGI Elektrifieringens nästa steg mer lokalproducerad el

Elektrifieringens nästa steg mer lokalproducerad el

Publicerat av: Redaktionen

En gemensam karta över elbehov

Samhället har genom historien genomgått vågor av elektrifiering.

Vi bytte oljelampor mot elbelysning, ångmaskiner mot elmotorer osv.

Nu står vi inför nästa storskaliga elektrifiering, när världen är i färd med att byta ut fossila bränslen mot el i främst transporter och industriprocesser. Mer lokalproducerad el krävs för att ersätta importerade fossila bränslen. Mer el kräver mer plats och det i sin tur kräver gemensam planering.

En del av Live in Blekinge handlar om hur vi säkerställer tillgången till elenergi även framåt, genom att ta fram verktyg för prognoser och samplanering.

En grund för dialog och planering är att utgå från samma bild av verkligheten – en karta. Därför samarbetar vi med Region Skåne, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och det statliga forskningsbolaget RISE för att ta fram Effektprognoser för Blekinge (www.effektprognoser.se). Med dessa som underlag kan kommuner, företag, elnätsbolag och andra tillsammans förutspå var brister i elsystemet kan uppstå framöver och i god tid planera och få lösningar på plats.

Elektrifieringens nästa steg mer lokalproducerad elMålbilden är att vi alla ska kunna installera solceller och laddstolpar i vår bostadsrättsförening utan att begränsas av en klen infrastruktur, att vi har en låg elkostnad i våra skolor och sjukhus och att våra stora och små företag kan fortsätta att elektrifiera sina processer och konkurrera internationellt med fossilfri el till förhållandevis låga elpriser.

Är du en podd-lyssnare? I så fall kan vi rekommendera ett samtal i AI Swedens podcast kring en liknande karta – behovskartan. Här ges fler perspektiv på behovet av ett sådant verktyg. Behovskartan.se svarar på frågor om elsystemet – AI Sweden Podcast | Podcast on Spotify

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>