Första Vectron-loket som förstärker Green Cargos internationella trafik levererat
Hem TRANSPORT En av de tio Vectron-loket har levererats som förstärker Green Cargos internationella trafik

En av de tio Vectron-loket har levererats som förstärker Green Cargos internationella trafik

Publicerat av: Redaktionen

Det första av tio nya Vectron-lok har levererats till Green Cargo i Malmö.

Loken kommer i första hand användas för att förstärka Green Cargos internationella trafik i korridoren mellan Malmö och Maschen i Tyskland från och med 2024.

Första Vectron-loket som förstärker Green Cargos internationella trafik levereratDe sex nuvarande korridorsloken kommer att integreras i Green Cargos inrikesnätverk och öka bolagets kapacitet på den svenska marknaden.

Från och med årsskiftet kommer Green Cargos internationella trafik mellan primärt Malmö och Machen att använda helt fabriksnya Siemens Vectron-lok. Loken är utrustade med ETCS, vilket kommer vara en förutsättning för trafik genom Danmark. Green Cargo hyr de tio loken genom ett långtidsavtal från leverantörerna Akiem och Alpha Trains som levererar fem lok vardera.

– Loken kommer i första hand innebära att den trafikala kvaliteten ökar för våra kunder i den internationella trafiken då vi stärker driftsäkerheten och tillgängligheten på loksidan jämfört med idag. De nya loken ger oss även möjlighet att expandera vår internationella trafik, säger Marcus Wiklund, projektledare för Vectron-loken på Green Cargo.

Det första loket som nu har levererats ska inledningsvis användas som utbildningslok under hösten. Under praktiktiden kommer loken att användas i befintlig trafik mellan Malmö – Trelleborg.

– Vectron är ett väldigt uppskattat lok av de förare som har provkört det och är väl anpassat för korridorstrafiken. Rent tekniskt och utrustningsmässigt kan man köra det sömlöst hela vägen mellan Norge och Österrike. Vi får också tillgång till goda och snabba servicemöjligheter i både Tyskland och Sverige, vilket också är en viktig aspekt i sammanhanget, säger Marcus Wiklund.

Då Green Cargo går från sex korridorlok idag till tio under 2024, kommer några av dem initialt gå i Skåne. Så snart transportbehovet i korridoren växer kommer samtliga tio Vectron-lok gå mellan Malmö och Maschen. De nuvarande sex korridorsloken kommer att integreras i Green Cargos inrikesnätverk och därmed öka bolagets kapacitet på den svenska marknaden.

– Sammantaget innebär dessa nya lok en viktig förstärkning av både kvalitet och kapacitet för Green Cargos internationella trafik med positiva effekter även för vårt inrikesnätverk, säger Marcus Wiklund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>