En bättre stadsmiljö efter lanseringen av 145 elbussar
Hem MILJÖ En bättre stadsmiljö efter lanseringen av 145 elbussar

En bättre stadsmiljö efter lanseringen av 145 elbussar

Publicerat av: Redaktionen

Ett år efter att Transdev satte in 145 nya elbussar i Göteborg, Mölndal och Partille den 13 december 2020, på uppdrag av Västtrafik, märks nu klimat- och miljövinsterna tydligt.

En halvering av kvävedioxidutsläppen och en minskning av koldioxidutsläppen med 10 procent är några av de positiva effekter som elektrifieringen har lett till under året som gått.

Kvävedioxidbesparingarna motsvarar de årliga utsläppen från drygt 8 000 medelbilar.

För exakt ett år sedan lanserade Transdev Nordens största elbussflotta i Göteborg, Mölndal och Partille med totalt 145 elbussar på uppdrag av Västtrafik. Enligt Västtrafiks prognoser har utsläppen av de hälsofarliga kväveoxiderna i busstrafiken nästan halverats, från 108 ton 2020 till 58 ton år 2021 sedan lanseringen.

Enligt uppgifter från Naturvårdsverket, motsvarar dessa kvävedioxidbesparingarna utsläppen från drygt 8 000 medelbilar som kör 1100 mil per år, vilket är den genomsnittliga sträckan som en bil kör varje år i Sverige.

– Det här är fantastiska siffror, samtidigt som man ska komma ihåg att utsläppen från vår busstrafik redan var väldigt låga. Nu fortsätter vi jobba mot målet att all kollektivtrafik i städerna ska vara helt elektrifierad senast 2030, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Förutom utsläppen av kväveoxid syns även stora skillnader i koldioxidutsläppen. De har minskat med 10 procent under året, från 16 500 ton år 2020 till 14 500 ton år 2021. Elbussarna har även haft positiv effekt på utsläppen av partiklar. Under året beräknas de ha minskat med cirka 19 procent, från cirka 900 kilo till 730 kilo.

En bättre stadsmiljö efter lanseringen av 145 elbussar– Det är mycket glädjande siffror som kommer som ett kvitto för allt jobb som lanseringen av elbussflottan har krävt under 2020. Förutom att det blir tystare i våra städer får också våra förare en bättre arbetsmiljö med minskat buller och mindre vibrationer. Vi är stolta över att kunna bidra till att bygga framtidens hållbara stad, säger Anders Ekman, affärschef Göteborg, Mölndal, Partille på Transdev Sverige AB.

1400 elbussar runt om i världen

Transdev är idag ledande inom hållbara mobilitetslösningar med Europas största elbussflotta och flera vätgasbussar i Frankrike, Nederländerna och snart även i Sverige. Idag har Transdev dryg 1400 elbussar i trafik runt om i världen och år 2025 beräknar mobilitetsföretaget ha utökat sin flotta till drygt 5000 elbussar, tack vare stora projekt som lanseringen av Sydamerikas största elbussflotta i Bogota med 400 elbussar 2022.

Mer om Transdev i Västra Götaland: Varje dag hjälper Transdev människor att resa hur de vill och var de vill i Västra Götaland med buss och båt. Förutom att köra busstrafik i Göteborg, Mölndal och Partille med totalt 372 bussar varav 145 är elbussar, kör också Transdev kollektivtrafik till sjöss i Göteborgs södra skärgård och över Göta älv med sitt rederi Styrsöbolaget.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>