Smart Climate för en grönare flygindustri
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Smart Climate för en grönare flygindustri

Smart Climate för en grönare flygindustri

Publicerat av: Redaktionen

Smart Climate är bolaget som bidrar till en grön omställning av flygbranschen.

Innovationen som utvecklas och tillverkas i Umeå är ett miljösmart kylnings- och uppvärmningssystem av flygkabinerna.

– Det finns stora initiativ att ställa om flygindustrin och det kommer bli en ännu starkare konkurrensfaktor med låga utsläpp och sänkt energianvändning, säger Emma W Flodén, ny vd.

Berättelsen om Smart Climate börjar redan på slutet av 70-talet när ingenjören Anders Tengman från Umeå reser frekvent mellan Sverige och Mellanöstern i jobbet. Det slog honom ofta vilka extrema temperaturer som såväl passagerare som personal mötte i flygkabinen både uppe i kalla Norden och nere varma Mellanöstern. Ett frö började gro om att kunna kontrollera såväl kyla som värme på ett klimat- och energivänligt sätt.

Vid sidan av en pågående karriär som VVS-konsult samlade han på sig mycket värdefull kunskap och kunde inte släppa tankarna på en lösning som använder flygplatsens befintliga vattenburna system.

Det var så produkten Pure Generation AC utvecklades och 2014 installerades den första enheten på Ängelholms flygplats. Sedan dess finns Smart Climates system även på Luleå flygplats och nu tar bolaget sikte utanför Sveriges gränser.

– Vi finns på hemmamarknaden, men vi vill utvidga och spanar främst mot mellersta och södra Europa där vi kommer lägga resurser på att ta oss ut på marknaden. Där letar vi nu efter samarbetspartners i form av flygplatser som efterfrågar en grönare och energieffektivare lösning, säger Emma.

Tomas Gustafsson har lämnat över VD-posten till Emma och kliver i stället in i en strategisk roll med fokus på säljfronten, dessutom finns det planer på att växa.

– Vi är i processen att rekrytera ytterligare säljkompetens inför vår satsning på Europa, vi behöver helt enkelt bli fler för att säkerställa en fortsatt positiv försäljningsutveckling. Det känns helt rätt tidsmässigt, vi såg redan innan pandemin att flygplatser kommit igång med en omställning till en grönare och hållbarare verksamhet. Där kommer vårt system in i bilden, säger Emma.

Smart Climate utsågs efter en screeningprocess som ett av de fyra deltagande bolagen i ett projekt om cirkulära affärsmodeller som North Sweden Cleantech erbjuder tillsammans med Esam och nätverket CEBANS. Under detta projekt ges företagen stöd och vägledning från affärsutvecklare och affärscoacher och har då möjlighet att anpassa sitt erbjudande till ökad hållbarhet med målet att hitta nya verksamheter och marknader.

Smart Climate deltog den 21 oktober på North Sweden Cleantechs internationella event Let’s Talk Circular Business där de berättade om sin resa att ställa om till cirkulär affärsmodell.

– Vi ser att cirkulära modeller är vägen framåt och vi vill vara med från början. Med vårt cirkulära erbjudande skapar vi ett större värde för kunden och därmed även för oss. Vårt deltagande här ger oss värdefull input av de kunniga affärsutvecklarna, dels i utformandet och finslipandet av vår cirkulära affärsmodell, dels hur vi på bästa sätt kommunicerar detta, säger Emma.

Smart Climate för en grönare flygindustri

Smart Climate erbjuder uppvärmnings- och kylenheter för parkerade flygplan och fartyg. De kan vara både mobila och fastmonterade enheter. Den mobila enheten har egen elektrisk framdrivning och behöver inget drivfordon.

Många flygplatser har redan i dag ett vattenburet värmesystem och via detta kan markpersonal på ett smidigt och användarvänligt sätt koppla samman Smart Climates Pure Gen AC med flygplanet. Traditionellt används både diesel- och elaggregat som energibärare till klimataggregaten, även flygplanets egen APU-enhet (auxiliary power unit), men den drivs med jetbränsle vilket både blir kostsamt och orsaken till stora utsläpp. Detta är också hårt reglerat i Europa.

Smart Climates vattenburna lösning bidrar till att terminalbyggnadens energi nyttjas på ett bättre sätt, man får helt bort de fossila bränslena och kan minska elanvändningen rejält.

– Våra undersökningar visar att koldioxidutsläppen minskar med 95 procent jämfört med konventionella system. Vår lösning använder bara 5 procent av den el som traditionella elaggregat förbrukar, vilket betyder att man frigör el för andra användningsområden. Vår enhet går att styra så att vi alltid håller rätt temperatur i kabinen och enligt jämförelsemätningar kan man sänka energianvändningen med hela 40 procent, så det blir väldigt energieffektivt, säger Tomas.

Smart Climates framtidslösning konkurrerar med multinationella bolag när man är ute och gör affärer.

– Det är lite David mot Goliat men reduktionen av elanvändning är en jättestor konkurrensfördel för vår lösning. Vi ser att batteri- och eldrivna maskiner ökar och de fossildrivna minskar. På marken behöver framtidens flygplan tanka el för drivningen och inte för att få värme och kyla. Det är en utmaning att komma in och ändra beteende, men vi ser att det händer, säger Tomas.

– I dag när vi ställer om tänker vi automatiskt på el som första alternativ, men vi märker redan i dag att det är problem med kapacitetsbrist och att elen inte är grön från förnybara källor. Det här gör att elpriserna rusar iväg. Vi är inte emot el, grön el är en jättebra lösning men det behövs rätt sorts energi på rätt ställe och då är vår vattenburna lösning ett utmärkt hjälpmedel i omställningen. Vi kan frigöra elkapacitet som behövs bättre på andra ställen i verksamheten, menar Emma.

Ursprungligen är hon guldsmeden som helt ändrade kurs på karriären för att jobba med något hållbart – valet föll på en utbildning till energiingenjör vid Umeå universitet. Det föll sig att hon gjorde examensarbetet på Smart Climate med en funktion som rör returluft som bidrar till att man kan sänka energianvändningen ännu mer – detta är en featurefunktion som är på gång.

– När jag valde utbildning så kände jag att energi kommer vara ett aktuellt ämne för en lång tid framöver och hållbarheten är något jag brinner för. Därför känns det jättekul att få vara med på ett företag som har stort fokus på energieffektivitet och hållbarhet. Med tanke på hur vindarna blåser inom flygbranschen har vi ett starkt erbjudande och kan bidra till ett lite bättre och grönare flyg, säger Emma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>