Flix firar internationella bilfria dagen
Hem TRANSPORT Flix firar den internationella bilfria dagen

Flix firar den internationella bilfria dagen

Publicerat av: Redaktionen

Idag firar Flix internationella bilfria dagen.

En årlig händelse som uppmanar människor att lämna bilen hemma och resa med hållbara transportalternativ, som buss och tåg.

Kollektivt resande har inte bara positiva effekter på miljön utan samhället i stort då det sammankopplar landsbygden med storstad.

Mellan januari och juni i år reste 36 miljoner passagerare med Flix, en ökning med 53 procent jämfört med samma period förra året.

–Dagligen ställs vi inför konsekvenserna av etablerade processer som blir en börda för både miljön och samhället. Höga bränslepriser begränsar människors rätt att resa och mindre samhällen blir isolerade på grund av bristande eller utebliven kollektivtrafik. Det är dags att anamma ett kollektivt tänkesätt för en hälsosammare planet. Att främja kollektivtrafik och erkänna dess betydelse är något som måste hanteras av oss som mobilitetsleverantörer, myndigheter och samhället i stort. Flix kommer att fortsätta att tillhandahålla prisvärda och hållbara resor för alla. Vi hoppas att så många som möjligt följer med och stöttar oss på vår resa, säger André Schwämmlein, VD och medgrundare av Flix.

Lättare för miljön med buss

De miljömässiga fördelarna med långväga bussresor har länge ignorerats, främst på grund av de tekniska utmaningar som branschen står inför där. Majoriteten av den långväga busstrafiken drivs på diesel. Även om det ännu inte finns några utsläppsfria lösningar för långfärdsbussar har Flix under åren samarbetat med olika partners för att testa en mängd alternativa drivmedel och bränslen som kan minska miljöpåverkan. Som ett exempel har Flix just ingått ett avtal med Scania där de tillsammans ska utrusta femtio bussar med Bio-LNG-teknik. Målet är att minska koldioxidutsläppen med upp till 80 procent. Flix moderna flotta, som huvudsakligen är utrustad med Euro 6-bussar, begränsar utsläppen ytterligare. Bolaget ser även till att utnyttja fordonen maximalt samtidigt som man maximerar lastfaktorn. Om man jämför en dieseldriven FlixBus med en ny personbil är det genomsnittliga utsläppet 88,3 gram CO2 per km, medan det genomsnittliga koldioxidavtrycket för en passagerare på en FlixBus är 26 gram CO2 per km.

Från landsbygd till storstad

Flix firar internationella bilfria dagenFlix utökar kontinuerligt sitt nätverk. I år öppnade FlixBus tre nya linjer till Finland, Grekland och från Polen via Sverige till Oslo. Att förbinda landsbygden med storstadsregionen är också ett steg mot hållbart resande. Trettio procent av Flix 5 000 destinationer har en befolkning på mindre än 20 000 invånare. I Sverige har 20 procent av alla FlixBus och FlixTrain destinationer mindre än 20 000 invånare. Det innebär att Flix är en viktig aktör i att sammankoppla landsbygd med storstadsregionen.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>