Greta Thunbergs klimatbok blir gåva till riksdagspolitikerna.
Hem MILJÖ Greta Thunbergs klimatbok blir en present till riksdagspolitikerna

Greta Thunbergs klimatbok blir en present till riksdagspolitikerna

Publicerat av: Redaktionen

Ett flertal organisationer har gått samman i att överlämna Klimatboken, framtagen av Greta Thunberg, som gåva till var och en av Riksdagens 349 ledamöter.

Böckerna är inköpta genom bidrag från över tvåhundra personer.

Överlämnandet kommer att ske i en manifestation utanför Riksdagshuset den 25 januari.

– Klimatkrisen kräver åtgärder nu som leder till tillräckliga utsläppsminskningar, samtidigt som de måste vara långsiktigt hållbara. Därför är det viktigt att våra folkvalda driver en samlad klimatpolitik över partigränserna. Klimatboken ger de kunskaper och insikter som krävs, säger Roger Bydler, styrelseledamot i Klimatriksdagen och initiativtagare till aktionen.

Klimatboken är en antologi med över 100 bidrag från klimatforskare, aktivister, ekonomer, författare och journalister som ger sina perspektiv på mänsklighetens ödesfråga. Den har översatts till många språk. Recensenter har uttryckt att boken har chans att bli klimatrörelsens bibel.

– Dagens politik visar att många riksdagsledamöter inte förstått hur allvarligt läget med klimatet är och att det krävs omedelbara och stora utsläppsminskningar här hemma i Sverige. Jag hoppas att den här pedagogiska boken ökar deras förståelse, säger Alasdair Skelton, professor och ordförande i forskarnätverket Researchers Desk

Greta Thunbergs klimatkamp startade som en skolstrejk inför valet 2018 och har sedan dess inspirerat miljontals unga och vuxna till att engagera sig, demonstrera och påverka beslutsfattare världen över.

– Svenska skolbarn har mer kunskaper om klimatet än många av oss vuxna. Som förälder och lärare har jag svårt att förstå hur de som verkligen kan göra skillnad och påverka våra barns framtid vet och gör så lite, Caroline Ford, Parents for Future.

Representanter för riksdagspartierna bjuds in att ta emot gåvan i en ceremoni utanför Riksdagshuset.

Vid manifestationen medverkar;
Örjan Gustafsson, professor i Miljövetenskap, Stockholms universitet, medverkande i Klimatboken; Andreas Holmberg, Biskop, Stockholms stift; Karin Lexén, Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen; Torbjörn Vennström, Ordförande, Klimatriksdagen; Lena Bergström, Aktivist, People for Future; Pia Björstrand, Talesperson, Klimataktion

Bakom manifestationen står Klimatriksdagen, Researchers Desk, Framtidsjorden, Klimatstudenterna, Parents For Future, Grand Panthers, Jordens Vänner, Alternativ stad Stockholm, Greenpeace, God Jord – kristna för miljö och rättvisa, WWF, Gretas Gamlingar Bergshamra, Naturskyddsföreningen, Klimataktion, Equmeniakyrkan, Svenska kyrkan Stockholms stift, People for Future, Psychologists for Future, Roslagens naturskyddsförening, Rebellmammorna, Teachers Rebellion

Greta Thunbergs klimatbok blir gåva till riksdagspolitikerna.Vi erbjuder en Mixed Zon (nära scenen) där ni får möjlighet att ställa frågor till organisatörerna och närvarande politiker direkt efter genomförd manifestation.

Manifestationen äger rum den 25 januari kl 12.15-13.15, vid Mynttorget, Stockholm

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>