Övergången till 100% återvinningsbar plast
Hem MILJÖ Högt upp på agendan står övergången till 100% återvinningsbar plast

Högt upp på agendan står övergången till 100% återvinningsbar plast

Publicerat av: Redaktionen

Som Product Developer & Innovation Director har Åsa Josell huvudansvaret för vår produktutveckling och innovationsavdelning.

Det är här nya produkter och förpackningar tas fram för att möta framtida kund- och konsumentbehov.

Högt upp på agendan står övergången till 100% återvinningsbar plast, men vilka är utmaningarna? Åsa berättar mer:

Plast är ett fantastiskt emballage för livsmedel. Det skyddar och förlänger hållbarheten på produkten. För oss på Atria där vi tillverkar en stor del kött- och charkprodukter är plast därför ett självklart emballage för att skydda produkten – det vore värre att kasta kött.

Nackdelen med plast är dess fossila ursprung och att det även kastas på fel ställen och skadar vår natur. På Atria jobbar vi aktivt med att hitta nya lösningar för att minska vår plastanvändning och vi skrev tidigt på Plastinitiativet av DLF som togs fram 2018. Här är den gemensamma målsättningen att vi år 2025 ska ha 100% återvinningsbar plast i alla våra förpackningar.

20 ton mindre plast per år

Vi jobbar också aktivt med att minska användningen av plasten, som exempel lanserade vi en helt ny förpackning till vår råa kyckling under Lönnebergavarumärket 2021 där vi genom att gå över till en vakuumförpackning kunde minska både plastanvändning och förlänga hållbarheten på produkten. Genom att övergå från ett plasttråg till vakuumförpackning har vi minskat vår plastanvändning med 57 procent per förpackning, det innebär en total minskning på cirka 20 ton plast per år. Dessutom förlänger förpackningen hållbarheten på kycklingen med två dagar. Vi är riktigt stolta över denna förpackning och att vi var först på marknaden att lansera den här typen av lösning. Nu kollar vi på att göra plasten till förpackningen återvinningsbar, och vi hoppas kunna gå över till det under hösten 2023.

Övergången till återvinningsbar plast = Ökad plastanvändning?

För att skydda produkten lika bra med en återvinningsbar plast kan vi behöva öka plasttjockleken, och därmed plastanvändningen. Det kan då tyckas som ett steg i fel riktning, men om den plast vi slänger verkligen återvinns är det trots allt bra. Baserat på de 65 medlemsföretag som signerat plastinitiativet visar den senaste sammanställningen att andelen återvinningsbara plastförpackningar som finns på marknaden är 59 procent. Det innebär att 41 procent än inte går att materialåtervinna. Utmaningen ligger i flera faktorer, bland annat sorteringssystemet på våra återvinningscentraler som inte kan läsa av en viss typ av plast, till exempel svart plast som därmed bränns i stället för återvinns eller att etiketten på en förpackning är av en annan typ av plast vilket kan leda till felsortering. Därmed är det mycket vi måste ta i beaktning i framställningen av en ny förpackning för att säkerställa att den kan återvinnas.

På Atria är ungefär 46 procent av våra plastförpackningar återvinningsbara och vi jobbar just nu med flera projekt som om vi lyckas, kan innebära att vi hamnar på en 85 procentig nivå. Det är väldigt spännande. När vi signerade Plastinitiativet fanns inte så många alternativ på material för våra typer av produkter men nu går utvecklingen snabbt hos våra förpackningsleverantörer.

50% bioplast i Lönnebergas plånboksförpackningar

2022 lanserade vi även Lönnebergas plånboksförpackningar med 50% bioplast. Vi använder en blandning av bioplast och fossil plast via en ISCC-certifierad massbalanslösning. Det innebär att av den totala mängd plast som används till förpackningar för skivade pålägg är hälften gjord av biomaterial. Här ersätter vi 80–100 ton fossil plast med förnybar plast per år.

Övergången till 100% återvinningsbar plast

Åsa Jossel vår Product Developer & Innovation Director berättar om arbetet mot 100% återvinningsbar plast i våra förpackningar.

Det som jag tycker är bra med Atria är att vi tar miljöfrågorna på allvar och tidigt tar oss an uppdrag för att möta framtida behov, vi är med på resan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>