Mathem skänker 36 ton mat till Matmissionen
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Mathem donerar 36 ton mat till Matmissionen

Mathem donerar 36 ton mat till Matmissionen

Publicerat av: Redaktionen

I samband med en lagerlokalsflytt har Mathem donerat 36 ton mat och andra produkter till Matmissionen – Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker.

I Matmissionens butiker kan människor som lever i ekonomisk utsatthet handla varor för en tredjedel av det vanliga butikspriset.

Stockholms Stadsmissions butikskoncept Matmissionen tar hand om donerat matsvinn från livsmedelsbranschen. Sedan 2017 har Mathem samarbetat med Matmissionen och i samband med att Mathem nyligen flyttade sitt lager i Bromma till nya lokaler förstärktes samarbetet ytterligare. Mathem donerade runt 360 pallar, motsvarande 36 ton mat och andra produkter ur sortimentet. Det är den största enskilda donationen som Matmissionen hittills har tagit emot.

– Att alla inte har en inkomst som räcker till mat under hela månaden är en allvarlig brist i välfärdssamhället och inte hållbart överhuvudtaget. Vi är genuint tacksamma för samarbetet med Matmissionen, som möjliggör för oss att både minska vårt eget svinn och hjälpa människor som kämpar under svåra ekonomiska förhållanden, säger Julia Lindberg, sortiments- och inköpsdirektör på Mathem.

De donerade pallarna bestod av 67 procent kolonialvaror (240 pall), 19 procent kylvaror (70 pall) och 14 procent frysvaror (50 pall). Varorna som donerats kommer finnas tillgängliga i Matmissionens butiker där människor som lever i ekonomisk utsatthet kan handla mat till 70 procents rabatt jämfört med ordinarie butikspriser.

– Vi är oerhört tacksamma över donationen från Mathem. Den sociala och ekonomiska utsattheten är påtagligt i hela landet och med hjälp av donationer som denna kan vi underlätta tillvaron för människor som verkligen lever på marginalen. Kämpar man med sin ekonomi kan man ansöka om medlemskap hos oss och kan då få möjlighet att köpa matvaror till ett mycket förmånligt pris, säger Simon Stegrud, enhetschef och partneransvarig på Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

Mathem skänker 36 ton mat till MatmissionenUtbudet i Matmissionens butiker varierar beroende på vad som donerats nyligen. Idag finns åtta Matmissionen-butiker runtom i landet, fem i Stockholms län samt två i Göteborg och en i Malmö.

– Att vi även bidrar till ett minskat matsvinn är ju förstås en väldigt positiv bieffekt av att hjälpa människor i ekonomisk utsatthet. Matsvinnet består till stor del av produkter som inte längre kan säljas på de vanliga livsmedelsbutikerna. Det kan handla om varor som blivit feltryckta, kantstötta eller har kort tid kvar till bäst före-datumet, säger Simon Stegrud.

Rekorddonationen i siffror:
 • Drygt 36 ton mat och annat ur sortimentet
 • Cirka 360 pallar (240 skafferivaror, 50 frys, 70 kyl)
 • Nästan 90 000 förpackningar (kfp)
 • 6500 olika artiklar bestående av mat (bl. a frukt, kött, korv, ris, grönsaker, snacks), tvål och andra hygienartiklar, strumpor samt pussel, lego och andra leksaker.
 • Den donerade maten bestod bland annat av:
  • 1300 juicepaket
  • 770 chokladkakor
  • Ca 45 kg köttfärs
  • Över 2000 bananer och apelsiner

Donationen bestod av 69% skafferivaror (t ex pasta, kaffe, konserver), 27% kylvaror och 4% frysvaror (baserat på antalet förpackningar).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>