Hyundai lanserar radikalt förändrad SANTA FE med klassledande invändigt utrymme
Hem TRANSPORT Hyundai lanserar radikalt förändrad SANTA FE SUV med klassledande invändigt utrymme

Hyundai lanserar radikalt förändrad SANTA FE SUV med klassledande invändigt utrymme

Publicerat av: Redaktionen

Hyundai Motor Companys helt nya SANTA FE SUV debuterade idag under en digital världspremiär med konceptet ”Open for More” som förmedlar modellens radikala transformation centrerad runt sin breda bagagelucka.

För att hylla arvet och SANTA FE:s ikoniska betydelse för varumärket, vilket sträcker sig från första generationen till fjärde och den nu lanserade femte generationen, ägde det globala lanseringseventet och inspelningen av världspremiärfilmen rum i den vackra regionen Santa Fe i New Mexico.

I världspremiärfilmen binder helt nya SANTA FE:s breda bagagelucka sömlöst ihop interiören med omgivningen utanför, vilket breddar konsumenternas vardagsupplevelser. Bagageutrymmet som en gång var ett förvaringsutrymme, blir nu en öppen terrass som utan ansträngning kan användas för att njuta av naturen.

Femte generationens SANTA FE förstärker den stora SUV:ens stadsvänliga och äventyrliga intryck med en klassledande terrasslikt öppen interiör som möjliggörs av modellens förlängda hjulbas och maximerade bagageöppning. Den längre hjulbasen gör det också möjligt att erbjuda förbättrade sittplatser på tredje raden hos den nya modellen.

Hyundai Motor sände premiärfilmen för helt nya SANTA FE via företagets digitala kanaler. Se filmen här (https://www.hyundai.se/bilar/helt-nya-santa-fe)

”Sedan debuten av första generationens SANTA FE för 23 år sedan har denna ikoniska SUV vunnit hjärtan hos miljontals kunder runt om i världen,” säger Jaehoon Chang, President och CEO på Hyundai Motor Company. ”Helt nya SANTA FE:s kraftfulla och djärva identitet, som omfattar det gränslösa natur- och storstadslandskapet, kommer göra ett oöverträffat intryck på SUV-marknaden.”

Exteriör: Djärv och kraftfull SUV som speglar ett växande intresse för friluftsliv

Inför SANTA FE:S första kompletta modellskifte sedan 2018, antog Hyundai Motor en ovanlig designstrategi genom att utgå från det förstorade lastutrymmet för att underlätta njutning av den kringliggande naturen, för att därefter designa exteriören.

Den nya modellens effektiva, boxiga form och långa axelavstånd hjälper till att förmedla en kraftfull närvaro medan den starka men ändå delikat utformade exteriören lämpar sig väl för både urbana och naturfokuserade miljöer.

”Helt nya SANTA FE är en SUV som hittat en perfekt balans mellan stadsliv och naturen, samtidigt som den hanterar allt från livliga familjeresor till campingäventyr,” säger SangYup Lee, Executive Vice President och Head of Hyundai Global Design Center. ”Med sin förlängda hjulbas, rymliga interiör och terrassliknande bagageutrymme, lutar sig helt nya SANTA FE mot sina SUV-styrkor för att erbjuda mer mångsidighet än någonsin tidigare tillsammans med en förstklassig kundupplevelse.”

Fronten hos helt nya SANTA FE gör ett starkt första intryck tack vare sin höga motorhuv, H-formade strålkastare och skarpt definierade stänkskärmar. Tillsammans hämtar de H-formade strålkastarna och den nedre frontvalsdesignen inspiration från Hyundai-emblemet för att skapa ett djärvt och distinkt intryck.

Den förlängda hjulbasen ger helt nya SANTA FE en känsla av storhet, där dess rena sidoskulptur kompletteras av en djärv taklinje, generös volym runt stänkskärmarna, robusta hjulhus, ett kortare främre överhäng och självsäkert designade 21-tumshjul.

Bakifrån utmärks bilen av sin breddade bagagelucka, vilken förstärker en känsla av soliditet samtidigt som den skapar en förenklad, skulpterad look. De H-formade baklyktorna harmoniserar med de främre H-ljusen för att ge helt nya SANTA FE en distinkt närvaro på vägarna.

Interiör: Horisontella och vertikala designelement förmedlar en solid SUV-karaktär

SANTA FE:s helt nya interiör kontrasterar med exteriören genom att betona horisontella och vertikala designelement och matcha toner samt stämning hos den utvändiga designen. En H-formad design är applicerad på instrumentbrädan och luftventilerna för att stärka en känsla av öppenhet och förmedla en unik designbalans.

Den nya interiören introduceras med användbara bekvämlighetsfunktioner, såsom en UV-C-steriliserande bricka, dubbla trådlösa mobilladdare, för att skapa en sofistikerad användarupplevelse med SUV-lik praktikalitet. SANTA FE:s Panoramic Curved Display (första i sin klass), som omfattar den digitala instrumenteringen och infotainmentsystemet på 12,3 tum, förbättrar förarvyn och skapar en känsla av lyx.

Hyundai lanserar radikalt förändrad SANTA FE med klassledande invändigt utrymme

Med den längre hjulbasen erbjuder SANTA FE klassledande interiörutrymme. Fullt fällbara säten på andra och tredje raden skapar ett terrassliknande utrymme baktill i kombination med den breddade bagageluckan. Något som gör att användarna utan ansträngning kan njuta av naturen utanför. Den här tilltalande designfunktionen återspeglar Hyundai Motors användning av data för att identifiera kundernas intresse för de senaste livsstilstrenderna inom friluftsliv, såsom bilcamping och utrustningsintensiva äventyr.

Miljövänliga material används i hela SANTA FE:s interiör för mjuka ytor, såsom innertak, golvmattor, ryggstöd, säten, dörrsidor och instrumentpanel. Sätena speciellt är tillverkade i konstläder gjord av material som minimerar hälsorisker och är certifierade som Klass 1 i Europa – säkra för spädbarn upp till 3 år.

Användningen av miljövänliga material sträcker sig även till exteriören. Den glansiga svarta färgen som appliceras på exteriören består av återvunnet kolmaterial.

Helt nya SANTA FE finns tillgänglig i fem olika interiörfärger, inklusive Obsidian Black, Supersonic Grey, Pecan Brown, Forest Green och Black Ink.

Praktisk karossprofil underlättar stads- och utomhusaktiviteter

Helt nya SANTA FE erbjuder klassledande lastkapacitet och en rymlig bagageöppning, som är perfekt för urban livsstil och imponerar i en friluftslivmiljö genom att erbjuda gott om plats för allt från sportprylar till campingutrustning. Den nya modellen maximerar friluftslivsfunktionaliteten med ett dolt hjälphandtag placerat i C-stolpen, för bättre åtkomst till taket.

För helt nya SANTA FE prioriterade Hyundai en vardagsrumslik känsla invändigt genom att öka benutrymmet på andra och tredje raden. SUV:en erbjuder klassledande komfort på tredje raden med lutning av ryggstöd och förbättrad takhöjd som svar på önskemål från kunderna.

Benutrymmet på andra raden hos hybriden har ökat med 20 mm till 1055 mm, medan tredje radens benutrymme har ökat med 15 mm till 761 mm.

SUV:en erbjuder också klassens bästa takhöjd på tredje raden. Höjden på tredje radens takhöjd har ökat med 69 mm till 958 mm. Sitthöjden på tredje raden har ökat med 30 mm till 282 mm. Den tredje radens ryggstöd har en lutning på 10 grader, en ökning jämfört med föregående generation.

Premiumfunktioner förbättrar komfort i både stad och natur

För att förbättra användarupplevelsen är helt nya SANTA FE fylld med förstklassiga komfort- och bekvämlighetsfunktioner, av vilka flera är antingen världens första, först i klassen eller klassledande.

Första radens Relaxation Seat med benstöd gör att passagerarna kan koppla av i en bekväm position som hjälper till att simulera en viktlös upplevelse. Pekskärmen på 6,6 tum för klimatkontroll gör justeringar av värme och kyla ännu mer intuitiva.

Helt nya SANTA FE erbjuder världens första bilaterala multikonsolförvaring som kan öppnas av både främre och bakre passagerare.

När sikten bakåt blockeras av föremål i lastutrymmet låter Digital Center Mirror föraren se vad som händer bakom bilen, samtidigt som den även hjälper föraren att se bättre på natten tack vare en ljusare bild.

Bland övriga bekvämlighetsfunktioner hos helt nya SANTA FE finns även dubbla trådlösa höghastighetsladdare för smartphones. En USB-C-terminal (max 27 W) är även inkluderad och som ytterligare unik nyhet – en UV-C steriliseringsbricka ovanför passagerarhandskfacket, vilket enkelt steriliserar ofta använda föremål, såsom mobiltelefoner, plånböcker, etc.

OTA-uppdateringar (Over-The-Air) säkerställer att bilens system trådlöst är uppdaterade med den senaste mjukvaran, utan behov av besök hos en av Hyundais serviceverkstäder.

En annan funktion som är först i sin klass är Digital Key 2 för åtkomst/start och fjärrstyrning av bilen via kundens smartphone, med hjälp av Near-field Communication (NFC), Bluetooth Low Energy (BLE) och Ultra-wideband-protokoll (UWB).

Radarbaserad Rear Occupant Alert (ROA) hjälper till med att påminna föraren om baksätespassagerare som en säkerhetsåtgärd efter att tändningen stängts av.

Proaktiva förarassistans- och säkerhetsfunktioner ger självförtroende att köra säkert

Helt nya SANTA FE är välutrustad med en mängd förarassistans- och säkerhetsfunktioner som minskar användarens behov av engagemang och ger en bekväm samt säker körupplevelse, oavsett om det är vid pendling eller på ett helgäventyr.

Forward Collision-Avoidance Assist 2 kan avge en varning och nödbromsa om det framförvarande fordonet plötsligt saktar ner eller om en kollisionsrisk framifrån uppstår.

Lane Following Assist 2 använder en vindrutemonterad kamera för att identifiera om bilen driver i sidled och hjälper till genom att ge lätta styrjusteringar för att återföra bilen till mitten av körfältet.

Nya Driver Attention Warning (DAW) analyserar förarens uppmärksamhet och kan varna vid behov. Driver Monitoring System (DMS), analyserar förarens vitala tecken för att säkerställa säker körning.

Navigation-based Smart Cruise Control 2 assisterar med att hålla säker hastighet vid kurvtagning på motorvägar. Highway Driving Assist 2 hjälper till med att hålla inställd hastighet och avstånd från framförvarande fordon. Funktionen assisterar även med filbyten under körning på motorväg och centrerar bilen i filen under färd.

Bland SANTA FE:s andra förarassistans- och säkerhetsfunktioner finns Intelligent Speed Limit Assist, Rear View Monitor, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Front/Rear Parking Distance Warning, Surround View Monitor, Remote Smart Parking Assist och Safe Exit Assist.

Gott om bränslesnål kraft för både stadspendling och äventyr i naturen

På den europeiska marknaden introduceras helt nya SANTA FE med valet mellan två drivlinealternativ, varav ena består av en bensindriven 1.6-liters Turboladdad Hybrid (Gamma III 1.6T GDI HEV – 6AT) med maximal motoreffekt på 180 hk och vridmoment på 27.0 kgf·m. Det andra alternativet är en 1.6-liters Turboladdad Plug-in Hybrid (Gamma III 1.6T GDI PHEV – 6AT) med 160 hk maximal effekt och ett maximalt vridmoment på 27.0 kgf·m.

Försäljningsplaner och introduktion av XRT Concept

Helt nya SANTA FE är planerad för introduktion i Korea under andra halvan av det här året och i Nordamerika/Europa under första halvan av 2024. Den nordamerikanska premiären kommer att hållas på Los Angeles Auto Show 2023.

”Ursprungliga SANTA FE:n var vår allra första SUV i USA. Idag har vi en välkänd och respekterad portfölj med 14 SUV-modeller som inkluderar förbränningsmotorer, el, hybrid, plug-in hybrid och vätgas,” berättade José Muñoz, President och Global Chief Operating Officer på Hyundai Motor Company. ”Med 2024 SANTA FE fortsätter vi vår imponerande förvandling av Hyundai-varumärket och det allt bredare SUV-landskapet. Helt nya SANTA FE är den perfekta följeslagaren på vardagsäventyr med en modern premium-touch.”

Hyundai Motor presenterade även XRT Concept, en konceptmodell som är skräddarsydd för att tillgodose de varierande behoven hos friluftsentusiaster. XRT Concept är designad för att hantera utmanande terräng med självförtroende och lätthet samt erbjuder mångsidig användning för olika livsstilar med kärlek för naturen. Samtidigt som vanliga SANTA FE är anpassad efter en förstklassig urban livsstil, är XRT Concept designad för att tända den ultimata äventyrsglöden med fokus på att uppfylla alla begär för de som söker spänning i den vilda naturen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>