Karl Jeppsson: Så påverkas fastighetssektorn av nya krav på transparens kring vattenanvändning
Hem HÅLLBARHETSRAPPORTERING Karl Jeppsson, Smartvatten: Så påverkas fastighetssektorn av EU-krav på vattenhantering

Karl Jeppsson, Smartvatten: Så påverkas fastighetssektorn av EU-krav på vattenhantering

Publicerat av: Redaktionen

[DEBATT] EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD) skärper kraven på företag och fastighetsägare att redovisa sin förbrukning och hantering av vatten.

De som inte agerar riskerar stora kostnader – men de som ligger steget före kan vinna både ekonomiskt och miljömässigt, tipsar Kartl Jepsson på Smart Vatten.

EU-kommissionen har visat ett starkt intresse för att se till att större fastighetsägare och investerare tar ESG-frågor på allvar.  Det nya CSRD-direktivet för hållbarhetsrapportering kräver att stora företag och verksamheter är öppna med sin miljöpåverkan, däribland hur de hanterar vattenresurser. Vatten är en viktig resurs för alla på planeten, men står samtidigt inför ett växande hot i form av överanvändning, föroreningar och klimatförändringar.

Vattenrelaterade frågor är därför en viktig del i hållbarhetsredovisningen för företag. Det är av största vikt att redovisa hur man som bolag hanterar sina vattenresurser, och hur man arbetar för att minska sin egen påverkan på våra vattenbestånd. Detta har direkt inverkan på fastighetsbranschen.

Tvingar fastighetsbolag att redovisa vattenanvändning
Karl Jeppsson: Så påverkas fastighetssektorn av nya krav på transparens kring vattenanvändning

Karl Jeppson, Chief Product & Strategy Officer, Smartvatten

CSRD:s standard ESRS E2 tar uttryckligen upp vattenrelaterad påverkan och tvingar fastighetsbolag att redovisa sin vattenanvändning, potentiella föroreningar och risker i samband med vattenbrist. Detta inkluderar rapportering om vattenhanteringsstrategier, effektivitetsinsatser och effekterna av utsläpp eller föroreningar.

Detta innebär inte bara att fastighetsföretag måste förstå hur mycket vatten de förbrukar. De måste också få en överblick kring de bredare effekterna på ekosystem och samhällen där de verkar.

Direktivet uppmuntrar företagen att granska hela sin leveranskedja, identifiera områden där förbättringar kan göras och införa hållbara metoder.

Det nya direktivet har redan införts och innebär i praktiken att alla börsnoterade EU-företag med mer än 250 anställda ska rapportera sin vattenförbrukning.

Under de kommande åren kommer direktivet även att omfatta alla EU-baserade små och medelstora företag, vilket gör direktivet till en av de mest omfattande lagstiftningarna som påverkar fastighetsägare i Europa.

Kort sagt, om man som verksam i fastighetsbranschen inte börjar förbereda sig nu kommer de potentiella skadorna att räknas i hundratusentals eller rent av miljontals kronor årligen.

Varför spelar då vattenmätning en så viktig roll i CSRD?

Enligt den senaste rapporten om europeisk vattenhantering, som analyserade 20 000 fastigheter och 200 000 lägenheter i 36 länder, hade 52 procent av alla bostadshus en läcka per månad under 2023. I kommersiella fastigheter hade en tredjedel ett läckage varje månad, men storleken på läckagen i kommersiella fastigheter var 3,4 gånger större än i bostadshus.

En minskning av vattenförbrukningen på upp till 30 procent skulle kunna uppnås i hushållen om vattenförbrukningen övervakades.

Rapporten visade också att vattenpriserna har ökat med mellan 3 och 8 procent, och i vissa områden i Europa till och med med över 20 procent.

Dessa siffror understryker behovet av exakt teknik för mätning av data. Föråldrad europeisk infrastruktur förlitar sig ofta på manuella eller halvautomatiska vattenmätare, vilket innebär sporadiska avläsningar och sämre precision i data. Många fastighetsportföljer har en blandning av analoga och digitala mätare, vilket komplicerar datainsamlingen. Lyckligtvis finns det moderna lösningar med intelligent, fjärravläsbar och mätaroberoende teknik för övervakning av förbrukningen.

Noggrann mätning av data är en nyckellösning för att uppfylla kraven i CSRD

Utan dessa verktyg riskerar fastighetsägare ekonomiska förluster och otillräcklig CSRD-rapportering.

Gynnar hållbarhet och lönsamhet på sikt

CSRD-direktivet säkerställer att investerare och andra intressenter har tillgång till den information de behöver för att bedöma företagens påverkan på både människor och planet. Det kommer också att hjälpa investerare bedöma finansiella risker och möjligheter som uppstår till följd av klimatförändringar och andra hållbarhetsfrågor.

Även om CSRD kan verka som ett stort hinder för fastighetsbranschen kommer det i själva verket driva på hela branschen att införa mer noggranna tekniker och policyer för mätning av data. Detta bidrar inte bara till efterlevnaden av CSRD, utan är även till stor nytta för företag som kan bli mer lönsamma genom att till exempel undvika stora vattenskador och förstå den egna vattenförbrukningen.

Genom att samordna vattenrapporteringen kommer CSRD faktiskt att hjälpa små och medelstora företag, eftersom mätningen av vattenförbrukningen för närvarande har gjorts sällan och enligt olika standarder eller i värsta fall inte alls. CSDR kommer bara att utökas i framtiden.

De som sätter upp den högsta standarden för vattenövervakning kommer troligen att vara de som blir mer hållbara och lönsamma på lång sikt.

Av Karl Jeppson
Chief Product & Strategy Officer, Smartvatten

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>