kemikalieskatten som bromsar återanvändning har kostat det cirkulära IT-bolaget 25 miljoner
Hem ELEKTRONIK Kemikalieskatten – bromsar återanvändning och kostar miljoner

Kemikalieskatten – bromsar återanvändning och kostar miljoner

Publicerat av: Redaktionen

Kemikalieskatten infördes 2017 för att minska farliga kemikalier i hemmiljöer – men miljöeffekterna uteblev. Däremot drabbas företag som arbetar med återanvändning av elektronik av enorma avgifter.

”Det är en straffskatt som hindrar gröna jobb och bromsar den hållbara omställningen,” säger Henrik Nilsson, grundare och vd på cirkulärföretaget Inrego.

Från och med oktober 2024 har det cirkulära IT-företaget Inrego betalat in över 25 miljoner kronor i kemikalieskatt sedan den omdebatterade skatten infördes 2017. För Inrego som arbetar uteslutande med att köpa in, rekonditionera och bedriva försäljning och uthyrning av återanvänd elektronik, och deras verksamhet är det en kännbar summa.

kemikalieskatten som bromsar återanvändning har kostat det cirkulära IT-bolaget 25 miljoner

”Skatten straffar både företag och privatpersoner som vill köpa återanvänd IT och försvårar för Sverige att bli en ledande aktör inom cirkulär ekonomi,” förklarar Henrik Nilsson, grundare och vd för Inrego.

Inrego kan återanvända i snitt 95 procent av alla IT-produkter som skickas in, antingen i ursprunglig form eller som komponent till en annan enhet. Under föregående år gav de nytt liv åt 350 000 IT-produkter – ett viktigt steg för att minska e-avfallet i världen som idag är världens snabbast växande avfallsström, samt driva på omställningen till cirkulär ekonomi.

Straffar fattiga och skadar miljön

Kemikalieskatten må ha ett gott uppsåt, men den har mött stark kritik från forskare och branschorganisationer som menar att den straffar fattiga och skadar miljön.

“Miljöeffekten har visat sig saknas och den största effekten är en inkomst till staten på 1,2 miljarder årligen, till följd av dyrare produkter.”, konstaterade TechSverige, Elektronikbranschen och Teknikföretagen tillsammans med representanter från en rad branschaktörer i en debattartikel redan i april 2022.

Skatten som bromsar återanvändning har kostat det cirkulära IT-bolaget 25 miljoner

Skatten hämmar utvecklingen av en mer hållbar ekonomi, särskilt inom återanvändningssektorn, enligt kritikerna.

Även politiker från höger till vänster har konstaterat att den önskade miljöskatten snarare blev en finansiell skatt, och att den bör avskaffas. Under förra motionstiden presenterades den som en av Sveriges 13 sämsta lagar.

Trots viss lättnad i skatten från och med 1 juli 2023 fortsätter den att påverka cirkulära företag inom IT negativt. På Inrego vill man att skatten avskaffas helt.

”Den hindrar oss från att skapa fler gröna jobb och bromsar den hållbara omställningen.”

I snart 30 år har Inrego varit globalt marknadsledande kring återanvändning av IT-produkter. Med kontor och produktion i både Sverige och Finland levererar vi IT-utrustning till över 90 länder och sätter agendan för ett globalt cirkulärt kretslopp för elektronik.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>