We aRe SpinDye välkomnar ökat fokus på färg i nytt samarbete
Hem CIRKULÄR EKONOMI We aRe SpinDye välkomnar ökat fokus på färg i nytt samarbete

We aRe SpinDye välkomnar ökat fokus på färg i nytt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

We aRe SpinDye tar med sin infärgningsteknik plats i den senaste Innovation Stories- kollektionen, Colour Story från H&M.

We aRe SpinDye välkomnar ökat fokus på färg i nytt samarbete

Detta är en tydlig milstolpe i bolagets arbete med att skapa ett ökat fokus på färg bland modeföretagen.

Förhoppningen är att det leder till förhöjd medvetenhet om de negativa miljöeffekter som uppstår vid färgning av textilier.

We aRe SpinDye introducerade 2016 en unik och ytterst resurssnål infärgningsprocess. Genom att använda sig av företagets teknik vid infärgningen av textilier reduceras vattenåtgången med 75 procent och kemikalieåtgången med hela 90 procent jämfört med traditionell vatteninfärgning av tyg. En teknik som nu utgör en del i den senaste Innovation Stories-kollektionen, Colour Story från H&M. Att fler företag inom modeindustrin ska uppmärksamma de negativa miljöeffekterna som uppstår vid färgning av textiler har sedan starten vart en av We aRe SpinDye`s största drivkrafter.

– We aRe SpinDye har ägnat hela sin existens åt att lyfta fram hur enormt resurskrävande infärgningsprocessen är i textilproduktion. Det är ett globalt problem som måste få större uppmärksamhet. Det har varit fantastiskt att få jobba med banbrytande och modiga designers genom åren som visar att det är möjligt att skapa fantastiska kreationer med vår resurssnåla metod. Vi vill belysa att färg och process inte kan ignoreras längre, säger Andreas Andrén, vd på We aRe Spin Dye (WRSD).

Rapporter visar på att infärgningen ensamt står för närmare 24 procent av de resurser som går åt under ett plaggs livstid. Från råvara, genom produktion och användning till återvinning eller i värsta fall soptippen. Bara under ett år använder klädindustrin 9 miljarder kubikmeter vatten och 168 miljoner ton processkemikalier för att färga tyg. Nu hoppas We aRe SpinDye att 2021 blir året då fler aktörer i branschen ska uppmärksamma de sätt som finns tillgängliga när det kommer till resurssnålt infärgningsförfarande.

– Vi tror på att överge den skadliga modellen med att använda sig av vattenfärgning och istället leda med gott exempel för att inspirera textilvärlden att välja en modern, mer hållbar färgmetod. Du kan undvika våt infärgning helt genom att tillsätta färg till fibern i det ögonblick som fibern tillverkas. På så vis kan både vatten, kemikalier och CO2 reduceras till ett minimum, säger Andreas Andrén.

Det är andra gången We aRe SpinDye medverkar i en av H&M’s kollektioner och företaget har även tidigare under året samarbetat med H&M Womenswear och Arket. Kollektionen lanseras i utvalda butiker och på hm.com från och med den 15 april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>