Kia EV9 får ny teknik som förbättrar elbilsupplevelsen
Hem TRANSPORT Kia EV9 får en ny teknik som förbättrar elbilsupplevelsen

Kia EV9 får en ny teknik som förbättrar elbilsupplevelsen

Publicerat av: Redaktionen

 Kias nya flaggskeppsmodell Kia EV9 erbjuder en teknikspäckad upplevelse, allt för att göra livet med elbil så enkelt som möjligt.

Ultrasnabbladdningen som medges tack vare 800-voltstekniken – ladda 249 km på ned till 15 minuter – är förstås en av höjdpunkterna, men EV9 introducerar nu även Plug&Charge, sömlös laddning och smart ruttplanering.

Bilen är även förberedd för en rad teknologier som Vehicle-to-Home/Building (V2H/B), Vehicle-to-Grid (V2G) och Vehicle-1-direction Grid (V1G), som alla på ett eller annat sätt utnyttjar den dubbelriktade laddningen och gör bilen till en energiförsörjare.
Smidigare än någonsin att ladda

Kia introducerar Plug&Charge i Kia EV9. Med funktionen kopplar kunden in sin EV9 till valfri Plug&Charge-kompatibel publik laddare och börja ladda direkt medan bilen sköter identifiering och debitering.

– Plug&Charge är en väldigt smart teknik som minskar antalet moment för våra kunder när de ska ladda publikt, , säger Sjoerd Knipping, Vice President of Marketing and Product, Kia Europe.

– Genom att erbjuda elbilar med de mest avancerade laddningsmöjligheterna blir vägen mot elektrifiering mycket enklare för alla, samtidigt som vi visar hur konkurrenskraftiga Kia är i elbilssegmentet i Europa.

Plug&Charge är en identifieringsmetod som är inbyggd i bilen, som gör att den kan kommunicera med laddningsstationerna. Det blir en snabbare och smidigare process för den som ska ladda publikt jämfört med att verifiera sitt konto via app eller RFID-kort vid varje enskild laddare.
Datan som krävs för verifiering för att påbörja laddningen är krypterad, och om bilen blir stulen är det enkelt att koppla bort funktionen.

Kia EV9 får ny teknik som förbättrar elbilsupplevelsenKia arbetar med partners som Hubject och DCS (Digital Charging Solutions), Europas största laddnätverk, för att möjliggöra Plug&Charge i kompatibla nätverk som IONITY, Aral/BP och andra för att erbjuda sömlös laddning till kunderna.

Plug&Charge ansluter till tjänsterna Kia Connect, Kia Charge och Kia Smart Charging i Kias portfölj av avancerade laddningstekniker. Plug&Charge införs i fler av Kias elbilsmodeller längre fram.

Smidigare än någonsin att planera laddning

För Kia är det viktigt att elektrifiering, uppkoppling och nya tjänster samverkar. Kia EV9 är standarutrustad med en uppdaterad version av EV Route Planner, som sedan tidigare finns i Kia EV6. Vid längre körningar föreslår bilens navigationssystem de mest optimala laddningsplatserna utefter bilens batteristatus och inställningar, vilket betyder mindre planering och manuell hantering för kunden.

Smidigare än någonsin att utnyttja bilens fulla EV-potential

Kia EV6 introducerade V2L-funktionen som innebär att du kan använda bilen som en ”mobil powerbank” och driva andra elektriska apparater via ladduttaget på bilen. Funktionen erbjuds även i Kia Niro EV och i kommande flaggskeppsmodellen Kia EV9. Den senare är även förberedd för flera tjänster baserade på den dubbelriktade laddningen:

* Automatisk enkelriktad laddning, Vehicle-1 direction Grid, (V1G) som medger smart laddning, hur och när laddning ska ske.

* Möjligheten att kunna driva ett hus genom ett dedikerat styrsystem (V2H) och/eller till en byggnad (V2B). EV9 med fulladdat batteri 99,9 kWh beräknas kunna driva ett hem i 5 till 10 dagar.

* Vehicle-to-Grid (V2G) syftar på möjligheten att bilen kan förse energinätet med el för mer omfattande användning.

I praktiken: Kia EV9 kan användas för att lagra energi från förnybara källor och därefter skicka tillbaka det till energinätet när exempelvis solen inte skiner eller det är vindstilla. Funktionen kan bidra med att stabilisera elnätet, uppmuntra till användning av mer förnybara energikällor och eventuellt även reducera en enskild kunds elräkning. Fler bilar skulle på det viset kunna agera som virtuella kraftverk som förser samhället med energi.

Kia har en tydlig strategi för att övergå till en aktör inom hållbara mobilitetslösningar genom fullt fokus på elektrifiering, uppkopplade tjänster och hållbarhet. Fram till 2027 kommer 15 nya elbilar att lanseras, och till år 2035 kommer det endast att säljas elbilar i Europa. Målsättningen för Kia globalt är att nå koldioxidneutralitet 2045.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>