Mångsidig, flexibel och robust – kraftvärmen nyckelfaktor för ett hållbart energisystem i södra Sverige
Hem ENERGI Kraftvärme fungerar som en baseffekt, med planerbar kraft – och det behöver vi mer av!

Kraftvärme fungerar som en baseffekt, med planerbar kraft – och det behöver vi mer av!

Publicerat av: Redaktionen

Behovet av att bygga ut den planerbara kraftvärmen är stort.

Det konstaterades samfällt på seminariet Södra Sverige behöver mer kraftvärme nu – vad krävs för att det ska hända? på Arena Hållbar Energi 2030 i Visby under torsdagen den 29 juni 2023.

Seminariet fokuserade på hur energiförsörjningen på kort sikt kan lösas i södra Sverige.

Något som är nödvändigt för näringslivets konkurrenskraft och fortsatta utveckling. Vid seminariet deltog Maria Westrin, enhetschef för enheten för energimarknader, Energimyndigheten, Madeleine Gilborne, VP Energy Division, Alfa Laval, Per Tryding, vice vd, Sydsvenska Handelskammaren, Sezgin Kadir, vd och koncernchef, Kraftringen, Louise Eklund, riksdagsledamot (L), Anna Jähnke (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Skåne och Robert Wenglen (M) kommunstyrelsens ordförande, Lomma kommun.

Kraftringen planerar för utbyggnad av kraftvärme genom ett andra kraftvärmeverk i Örtofta. Inriktningsbeslut fattades av styrelse och ägare våren 2022, men fortfarande återstår flera steg innan det går att börja bygga.

Mångsidig, flexibel och robust – kraftvärmen nyckelfaktor för ett hållbart energisystem i södra Sverige– Kraftvärme fungerar som en baseffekt, med planerbar kraft – och det behöver vi mer av! För vår del skulle det gå förhållandevis fort att bygga ut kraftvärmeproduktionen, eftersom vi har infrastrukturen på plats. Kraftvärme har också stor potential för restvärmeutnyttjande från exempelvis industrier. På så sätt kan vi ta tillvara outnyttjad energi i ett cirkulärt system. Det bidrar i sin tur till målet om klimatneutrala städer. Vi vill expandera vår kraftvärmeverksamhet och har ambitionen att vara i drift 2028, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef för Kraftringen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>