Beijer Byggmaterials Branschrapport Q4 - Fortsatt tufft för byggmaterialhandeln
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Beijer Byggmaterials Branschrapport Q4 – Fortsatt tufft för byggmaterialhandeln

Beijer Byggmaterials Branschrapport Q4 – Fortsatt tufft för byggmaterialhandeln

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Beijer Byggmaterials branschrapport kommer byggmaterialhandeln att ha det fortsatt tufft under större delen av 2024, med en generell nedgång i efterfrågan i byggsektorn samt en förväntad nedgång i antalet påbörjade bostäder enligt Boverkets senaste prognos.

En potentiell ljusning förväntas under senare delen av året, men detta är i huvudsak beroende av inflations- och ränteutvecklingen.

Under årets sista kvartal noterar vi en dämpad inflation och en utplaning av räntekurvan, vilket är avgörande för att skapa en stabil grund för investeringar inom byggbranschen.

Marknaden befinner sig fortfarande i en inbromsningsfas med indikationer på att bottennivåer för nybyggnation förhoppningsvis snart har nåtts.

Beijer Byggmaterials Branschrapport Q4 - Fortsatt tufft för byggmaterialhandeln

Renoveringsmarknaden förväntas vara det starkaste segmentet under 2024, drivet av ett stort underliggande behov och ökat utrymme för ROT-avdraget i och med att taket höjs och ROT och RUT separeras.

Nybyggnationen fluktuerar kraftigt under konjunkturcykler, medan ROT-marknaden, som utgör ca 70% av den totala byggmaterielmarknaden, är mer stabil.

Tillgänglighet och prisutveckling

Prisutvecklingen framåt förväntas vara stabil med mindre justeringar baserade på råvaruprisutveckling och minskad efterfrågan. Prisstigningar för råvarudrivna kategorier förväntas möjligen under våren och inför högsäsong.

– Leveranssäkerheten har i stort sett varit stabil under hösten och prognosen för Beijers generella tillgänglighet av byggmaterial under vintern och våren 2024 är hög och stabil. Tyvärr ser vi dock fortsatt producenter av tungt byggmaterial, som inte sänkt priserna i takt med fallande pris på ingående material vilket innebär att vi tvingas reducera volymer och ibland helt byta ut leverantörer, säger Peter Sjöström Inköpsdirektör, Beijer Byggmaterial.

Eventuella produktionsneddragningar, säsongsuppbyggnad av lager och leverantörsbyten, utgör potentiellt mindre och kortsiktig påverkan på tillgängligheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>