Ny guide inspirerar fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH En inspirationsguide för fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten

En inspirationsguide för fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan man som fastighetsägare använda regn- och dagvatten istället för dricksvatten?

Nu har VA SYD och projektet REWAISE tagit fram en inspirationsguide för att underlätta och ge svar på grundläggande frågor om vad man praktiskt bör tänka på vid användning av regn- och dagvatten i en fastighet.

I Sverige har vi länge arbetat med hantering av regn- och dagvatten genom fördröjning och lokalt omhändertagande, men inte haft så mycket fokus på hur regn- och dagvatten kan utgöra en resurs i vattenanvändningen – något som är vanligare internationellt och i linje med EU:s politik för vatten och hållbara städer.

Nu finns en guide för att inspirera, underlätta och ge svar på grundläggande frågor om vad man praktiskt bör tänka på vid användning av regn- och dagvatten i en fastighet. Målet är en ökad förståelse för hur systemet kan se ut, tipsa om vad man bör tänka på och ge inspirerande exempel.

– Vi ser att intresset hos byggaktörer och fastighetsägare växer enormt för att använda annat vatten än dricksvatten, i de fall det inte behövs. Dessutom går det helt i linje med rekommendationerna från Water Europe, den europeiska innovationsplattformen för vattenfrågor, säger Therese Jephson, som är projektledare för projektet REWAISE.

Projektet REWAISE drivs i Sverige av VA SYD, tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun, Lunds universitet, Sweden Water Research, SLU, WIN Water, MKB och P-Malmö. Projektet arbetar, bland annat, med att stödja, engagera och bidra till att fastighetsägare arbetar med dricksvattenbesparing där användning av regn- och dagvatten är en metod som prövas och utvärderas. Denna sammanställning är ett sätt att sprida kunskap som projektet i nuläget har identifierat.

Ny guide inspirerar fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten– Vilken teknik som är bäst att använda och varför beror på de specifika förutsättningarna för fastigheten och vilka behov som finns. Vi testar nya sätt att använda regn- och dagvatten inom REWAISE och vill dela med oss av det vi lärt oss hittills. Vi har inte svar på allt, men förhoppningsvis kan detta underlätta arbetet för någon annan, säger Therese Jephson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>