Efterfrågan på hållbara bränslen ökar snabbt, och nu tar impact-bolaget Liquid Wind tillsammans med Övik Energi nästa steg i omställningen.
I Örnsköldsvik planeras en av Europas största anläggningar för produktion av elektrobränslen, med en årlig kapacitet på cirka 100 000 ton e-metanol.
Liquid Winds elektrobränsleprojekt, som startar våren 2025, är ett viktigt steg mot att ersätta fossila bränslen i svåravkarboniserade sektorer som sjöfart, flyg och kemisk industri. Övik Energi kommer att leverera biogen koldioxid till anläggningen och bidra med sin expertis inom förnybar energi.

Övik Energis kraftvärmeverk i företagsklustret High Coast Innovation Park.
“Det känns mycket bra att vi och Övik Energi har kommit överens om ett nytt elektrobränsleprojekt i Örnsköldsvik. Vi ser att det finns en mycket stark drivkraft från till exempel rederier, flygbolag och deras kunder för att ställa om till grönt flyg och sjöfart, vilket anläggningen kommer att bidra till på ett betydelsefullt sätt. Nu ser vi fram emot en flygande start.” säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.
Projektet kommer att drivas i nära samverkan med Övik Energi som utvecklingspartner.
Den nya anläggningen planeras bli en av Europas största för produktion av elektrobränslen. När anläggningen tas i drift kommer den att producera cirka 100 000 ton e-metanol per år, dubbelt så mycket som den tidigare projekterade anläggningen i Örnsköldsvik.
Ledande utvecklare av elektrobränsleanläggningar
Liquid Wind är en ledande utvecklare av elektrobränsleanläggningar. Anläggningarna behövs för att möta efterfrågan på och ersätta fossila bränslen med koldioxidsnåla elektrobränslen, vilket underlättar utfasningen av fossila bränslen i sektorer som är svåra att avkarbonisera.
“Det är glädjande att Liquid Wind fortsatt sitt engagemang för etablering av storskalig produktion av elektrobränsle i Örnsköldsvik. Vi är mer välpositionerade än någonsin att bidra till den gröna omställningen då vi från och med i år kan köra en 100 procent förnybar energiproduktion i vårt kraftvärmeverk. Tillsammans med Liquid Wind stärker vi vårt fortsatta hållbarhetsarbete i Örnsköldsvik och den industriella symbiosen som dagligen äger rum på det lokala företagsklustret High Coast Innovation Park.” säger Roland Nordin, vd på Övik Energi.
Enligt siffror från IEA1), IHS2) och IMO3) förväntas den total tillgängliga marknaden för grön metanol växa till mellan 3–5 miljarder euro 2025 och 16–20 miljarder euro 2030. Till 2030 väntas även andelen av marknaden som upptas av kemisk industri (inklusive MTO/MTP4)) vara 32 procent, och medföra en diversifiering av marknaden för grön metanol.