Maria Thom är hållbarhetschef i industrikoncernen Proton Group och har arbetat med miljöfrågor i industrin i snart 20 år. Hon började som kvalitets- och miljöchef på Proton Finishing 2014 och har nu det strategiska ansvaret på gruppnivå.
Här berättar hon varför hon valt att jobba med hållbarhetsfrågor, varför det är viktigt och vad som är mest brännande just nu.
Varför har du valt att engagera dig i just hållbarhetsfrågor?
– Jag läste till civilingenjör i kemiteknik med fysik på Chalmers. I slutet av utbildningen, när det var dags att specialisera sig, så valde jag energi- och miljöinriktning och det intresset växte sig allt starkare när jag kom ut i arbetslivet. Det som driver mig är möjligheten att få bidra till långsiktighet, för Proton naturligtvis, men också att jag får bidra till långsiktighet för min familj, mina barn, mina vänner och min omgivning – ja, även för mig själv.
Du har arbetat professionellt med miljöfrågor under nästan hela 2000-talet. Hur har förutsättningarna förändrats?
– Den viktigaste förändringen är att kravställningarna har ökat från en rad olika intressenter. Det är inte bara lagstiftarna som bryr sig om miljön idag utan kunder, leverantörer, media och grannen tvärsöver gatan. För att inte tala om alla unga människor som prioriterar just miljö och hållbarhet. Jag har haft förmånen att få arbeta i miljötunga bolag under åren, där frågorna har tagits på stort allvar, men den stora skillnaden nu är att så många verkligen bryr sig om arbetet som vi gör!
Varför är hållbarhet så viktigt för Proton Group?
– Det är inte viktigare för Proton än för någon annan. Att arbeta medvetet med hållbarhetsrelaterade frågor är jätteviktigt för alla företag som vill finnas kvar på marknaden. Hållbarhet är en överlevnadsfråga ur många perspektiv.
Vad tycker intressenterna är viktigast just nu?
– Det de bryr sig om mest i dagsläget är klimatfrågan. Protons intressenter är väldigt tydliga med att de vill att vi kan visa på framsteg i arbetet med att reducera vårt klimatavtryck och våra koldioxidutsläpp.
Vilken är den största hållbarhetsutmaningen för Proton Group?
– Koldioxidutsläppen och utsläppsreduktion är en jätteviktig fråga och intressentkraven kommer att bli ännu större framöver. En annan stor utmaning är att gå djupare in i leverantörskedjan och säkerställa att hållbarhetskraven möts hela vägen – inte bara vad gäller klimatet utan även andra, hållbarhetsrelaterade krav. Utmaningen består i att vi ofta har komplexa leverantörs-kedjor. Ett exempel är Exaktor som jobbar med många komponenter från olika delar av världen.
Vilken är den största möjligheten?
– Drivet och viljan som finns i organisationen och hos ägarna. Vi har en möjlighet att visa att vi är framåt och att vi får saker att hända. Inom vissa områden har vi skapat oss ett litet försprång till konkurrenterna, inte minst på ytbehandlingssidan.
– Att vi har hela Proton Group bakom oss ger oss också lite extra muskler och möjligheter till investeringar. Det faktum att vi har sådan bredd i de olika verksamheterna – och att de inte alltid är synkade i konjunkturcykeln – kan faktiskt vara en fördel ibland.
Vad ser du fram emot att jobba vidare med?
– Vi har precis startat upp arbetet med att ta fram en hållbarhetsrapport enligt det nya europeiska CSRD-direktivet för hela Proton-gruppen. Detta innebär ett spännande arbete där jag kommer få lära mig mycket mer om och komma närmare våra verksamheter och bolag. Det är riktigt kul. Inom ramen för detta arbete pågår också klimatberäkningar för samtliga bolag inom gruppen. Arbetet kommer ge oss fina underlag för ett riktigt och viktigt förbättrings-arbete framåt
Proton Group är en privatägd industrikoncern med företag i fem affärsområden. Huvudkontor finns i Värnamo. Företaget är idag verksamt inom branscher som fordonsindustrin, avancerade rörinstallationer, maskinsäkerhet, korrosionsprovning, belysningslösningar för offentlig miljö samt ytbehandling för fordon, bygg- och verkstadsindustri.