Förra året började Lunds kommun arbetet med att uppgradera den befintliga gatubelysningen till en modern, LED-baserad lösning.
Hittills har närmare 3000 nya armaturer installerats, och resultaten hittills visar att bytet till mer energieffektiv belysning och flexibel styrning ger energibesparingar på uppemot 70 procent.
Arbetet med att uppgradera gatubelysningen i kommunen inleddes i samband med att det fattades ett beslut om att byta ut belysningen i anslutning till de viktigaste cykelstråken i centralorten och universitetsstaden Lund.
– I det första skedet ser vi att de största fördelarna är minskade kostnader, både från den lägre energiförbrukningen som LED-teknologin medför samt från de möjligheter till att aktivt sänka energiåtgången genom att dimma ner sträckor när det inte är så mycket folk ute och rör sig, säger Stefan Jönsson, driftingenjör på Lunds kommun och den som ansvarar för belysningen längs med kommunens vägar och cykelbanor.
Från och med förra året är alla armaturer som sätts upp av den moderna LED-typen, baserat på plattformen Interact City från Signify, tidigare Philips Lighting. Nu kan Stefan Jönsson och hans team enkelt skapa regler och grupperingar för olika områden och vägsträckor och därigenom styra mängden ljus, och därmed även energikonsumtionen, i detalj.
– Systemet ger god översikt av effektförbrukning, men kan också ge data på enskilda stolpar. Om något till exempel inte fungerar så kan vi enkelt se vilken armatur det gäller och vad som gått snett. Det innebär att underhåll och service blir betydligt smidigare, säger Stefan Jönsson.
Ur ett teknikperspektiv har det varit en lång och mödosam resa för gatubelysningen; från äldre tiders oljelampor, via 1800-talets gaslyktor och de olika typer av elektriska lampor som dominerade 1900-talet till moderna LED-armaturer.
– De flesta vi byter ut är äldre armaturer av högtrycksnatrium-typ, men på vissa platser har vi även ersatt äldre LED-armaturer för att få tillgång till den funktionalitet som den nya plattformen erbjuder, säger Stefan Jönsson.
I den lilla tätorten Veberöd, ungefär 2 mil öster om Lund, har man bytt ut samtliga armaturer. Det medför att man i framtiden kommer att kunna dra nytta av ytterligare funktionalitet. Den nya lösningen kan vara inkopplad hela tiden, vilket enligt Stefan Jönsson innebär att kommunen kommer att kunna använda gatubelysningsnätet som ett nav för framtida satsningar på smart teknologi – exempelvis med olika typer av sensorer och mätare.
Att man bytt ut samtliga äldre högtrycksnatrium-armaturer innebär också att man har en god bild av hur stora besparingar kommunen uppnått genom att byta till en mer energieffektiv teknologi.
– Vi ser att besparingarna ligger någonstans mellan 60 och 70 procent. Själva bytet till LED gör självklart sitt här, men möjligheten att också kunna sänka effekten när det är lämpligt ger stora vinster, säger Stefan Jönsson.