Drönare, AI och 3D-modeller: STIHL satsar för att främja biologisk mångfald
Hem TEKNIK Drönare, AI och 3D-modeller: STIHL satsar för att främja biologisk mångfald

Drönare, AI och 3D-modeller: STIHL satsar för att främja biologisk mångfald

Publicerat av: Redaktionen

STIHL satsar stort på biologisk mångfald, det konstateras i det globala familjeföretagets hållbarhetsrapport för 2022.

Satsningen har resulterat i en milstolpe för biologisk mångfaldsbevarande, där en kombination av drönarteknologi och AI möjliggör en detaljerad kartläggning av den biologiska mångfalden.

Ett innovativt samarbete mellan STIHL och FlyNex, en ledande aktör inom drönarplattformar från Hamburg, underlättar bevarandet och främjandet av biologisk mångfald på ett helt nytt sätt.

Drönare, AI och 3D-modeller: STIHL satsar för att främja biologisk mångfald

I tyska staden Waiblingen, där STIHL har sitt globala huvudkontor, kombineras drönare och AI för att hjälpa till att automatisera dataplanering, insamling och analys av växtligheten kring floden Hörschbach. När drönaren undersöker drygt 11 500 kvm mark så tar den över 550 bilder i processen. Med hjälp av bilderna genererar FlyNex en 3D-modell som visar varje enskilt grässtrå – inklusive fläckar av den invasiva växten parkslide.

Parkslide breder snabbt ut sig längs Hörschbach och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, och åtgärderna vidtas för att bekämpa spridningen av växten.

Flera städer deltar i projektet

Waiblingen är en av de tre städer som deltar i projektet ”STIHL Biodiversity in Communities”. I staden Pirmasens används drönare för att samla drönarbilder över svåråtkomliga områden – så som längs floden Blümelsbach, där jätteloka och gullris (två icke-inhemska växtarter) spridits. AI-baserad igenkänningsmjukvara analyserar drönarbilderna och underlättar skapandet av 3D-modeller där man enkelt kan identifiera neofyter (icke-lokal växt som spridit sig till ett område) samt mäta spridningen. Primasens planerar flera insatser för att främja ytterligare biologisk mångfald i de undersökta utrymmena. Detta genom att bland annat klippa gräset mer sällan och senare på säsongen, etablera en ö av grövre grönavfall samt plantera fruktträd.

– Med hjälp av AI-mjukvaran kunde vi spara pengar och resurser i jakten på neofyterna och det möjliggjorde ett mer effektivt tillvägagångssätt för att ta bort dem, säger Michael Maas, som ansvarar för byggnation och grönområden i Pirmasens.

Losheim am See är den tredje staden som deltar i projektet. Där planerar lokala myndigheter för dedikerade utrymmen med stora områden av välskött gräs, som ska omvandlas till områden med högre biologisk mångfald. Kommunen har exempelvis etablerat fyrkantiga tomter på cirka 100 kvadratmeter vardera runt en lokal grundskola, som främjar biologisk mångfald och erbjuder djur och växtlighet mat, skydd och livsmiljö. Framöver planerar Losheim am See ytterligare åtgärder för att skapa fler häcknings- och skyddsmöjligheter.

– Projektet ger oss värdefulla insikter i hur potentialen kan användas ännu effektivare med modifierade produkter samt nya produkter och tjänster, säger Christoph Hiller von Gaertringen, projektledare på STIHL.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>