Ny hållbarhetslösning att visa koldioxidavtryck
Hem MILJÖ Ny hållbarhetslösning att visa koldioxidavtryck

Ny hållbarhetslösning att visa koldioxidavtryck

Publicerat av: Redaktionen

För femtio år sedan lanserade SAP sitt första affärssystem och revolutionerade ekonomiredovisningen.

Nu kommer en lika omvälvande satsning som ger en mycket mer precis redovisning av koldioxidutsläpp.

SAP:s nya hållbarhetslösningar gör att företag enklare kan kombinera ekonomiska och miljömässiga beslut under hela affärsprocessen.

Den gröna redovisningen är en integrerad del av RISE with SAP S/4HANA Cloud och lösningen GROW with SAP – och ytterligare funktioner kommer att läggas till i samband med varje ny release.

Regelverk och påtryckningar från investerare, aktieägare och konsumenter driver företag att bli bättre på att redovisa sina utsläpp av växthusgaser. Många använder i dag föråldrade verktyg och manuella processer för att redogöra för utsläppen i verksamheten och alla leveranskedjor. Värdena som redovisas är ofta genomsnittliga eller uppskattade och dessutom inkonsekventa, baserade på hela branscher eller regioner. Företag har också mycket svårt att dela utsläppsdata med sina partner i leveranskedjan. Utsläpp som sker i ett företags leveranskedja, så kallade scope 3-utsläpp, ligger utanför företagets direkta kontroll men svarar för upp till 90 procent av ett det totala koldioxidavtrycket.

Med SAP:s hållbarhetslösningar kan kunderna ersätta uppskattade eller genomsnittliga utsläppsvärden med faktiska, verifierade data. Det påskyndar övergången mot en grön redovisning där revisionsklara hållbarhetsvärden hanteras med samma kvalitet som företagens finansiella data. En sådan redovisning förväntas inom kort bli ett juridiskt krav inom EU och andra områden.

Företag behöver redovisningssystem för sina utsläppsdata som är lika granskningsbara, transparenta och tillförlitliga som de ekonomiska data man visar upp. Och nu kan företag hantera faktiska data på transaktionsnivå, snarare än att använda uppskattningar eller medelvärden. Det är viktigt att kunna se värdekedjan som en helhet och exakt var utsläppen sker för att sätta sina mål för nettonoll och identifiera specifika områden för koldioxidutsläpp. Med koldioxidredovisning som en transaktion i den gröna redovisningen kan företag fatta detaljerade, korrekta och snabba beslut som gynnar både ekonomi och miljö.

För att underlätta övergången för kunderna till en grön redovisning lanserar SAP en uppdatering av SAP Sustainability Footprint Management. Lösningen innebär att man på ett enda ställe kan beräkna och hantera hela utbudet av växthusgasutsläpp för sin verksamhet, värdekedjor och produkter.

Genom att använda SAP Sustainability Footprint Management kan företag minska sina klimatrisker och närma sig sina klimatåtaganden genom att bättre följa och rapportera mot snabbt föränderliga standarder. Företag kan också dramatiskt förbättra hastigheten, noggrannheten och effektiviteten i att beräkna och hantera utsläpp. Verktyget erbjuder nya möjligheter för tillverkare och produktcentrerade företag, tjänsteföretag, logistik och detaljhandel. Uppdateringen kommer att vara tillgänglig från juni 2023.

SAP lanserar samtidigt SAP Sustainability Data Exchange, en helt ny lösning som gör att företag på ett säkert sätt kan utbyta standardiserade hållbarhetsdata med partner och leverantörer och påskynda utsläppsminskningen i sina leveranskedjor. SAP Sustainability Data Exchange använder standarder för koldioxidberäkning som fastställts av Partnership for Carbon Transparency (PACT) och leds av World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Ny hållbarhetslösning att visa koldioxidavtryckPACT skapade de första tekniska specifikationerna för att utbyta standardiserade utsläppsdata för koldioxid. Med hjälp av dem kan de olika utsläpps- och redovisningstekniska lösningar som ansluter på ett effektivt sätt dela hållbarhetsinformation. SAP Sustainability Data Exchange bygger också på SAP:s erfarenheter av att ha grundat Catena-X och Confinity-X, de snabbt växande datanätverken för fordonsindustrin. Betaversionen av SAP Sustainability Data Exchange är tillgänglig nu och kommer att vara allmänt tillgänglig under tredje kvartalet 2023.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>