Ny klimatmätning ger underlag för kostnadskontroll i datacenter
Hem ENERGI Ny klimatmätning ger underlag för kostnadskontroll i datacenter

Ny klimatmätning ger underlag för kostnadskontroll i datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Ett datorcenter kräver stora mängder energi, vilket gjort att fler globala företag vill mäta vilken effekt deras elanvändning har på klimatet.

Samma slags mätningar kan även användas för att förutsäga datacenters energikostnader, vilket är till stor nytta när elmarknaden är osäker och volatil.

Det menar Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Enligt Nutanix rapport Enterprise Cloud Index (ECI) har betydelsen av hållbarhet ökat för 92% av IT-beslutsfattarna jämfört med för ett år sedan. Det är en utveckling som bland annat drivs på av allt fler globala regleringar. Med detta fokus kommer också ett stort behov av att mäta vilken miljöpåverkan den egna IT-verksamheten faktiskt har.

Parallellt har energifrågan fått en allt mer strategisk betydelse för företags datacenter. Det gäller såväl kostnadssidan som tillgången till energi. Att kunna förutsäga såväl svängningar i eltillgång och hur detta slår på utgiftssidan blir då viktigt.  Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix pekar på att verktyg för att mäta företagets klimatpåverkan via datacenter kan göra nytta även för ekonomiavdelningen.

– På Nutanix har vi tagit fram Nutanix Carbon and Power Estimator, en skattningsmätare som hjälper IT-organisationer att uppskatta årlig effekt och utsläpp av koldioxid för att generera el för de Nutanix-lösningar som är installerade. Resultatet kan givetvis översättas till rent ekonomiska värden och verktyget kan därför användas för att spara pengar genom en mer planerad användning av elenergi.

Som exempel tar han skattning av PUE – Power Usage Effectiveness. I ett användarfall visade skattningsmätaren hur en generell virtualisering med 300 virtuella servrar genererade 14 ton koldioxidekvivalenter årligen vid en PUE på 2,0. Om organisationen kunde sänka energiåtgången till PEU 1,5 skulle detta minska utsläppen till 10 ton koldioxidekvivalenter årligen.

– Om företaget i virtualiseringsfallet flyttade till ett datacenter i Sverige, skulle de beräknade koldioxidutsläppen minska ytterligare från 10 ton koldioxid till ett värde som är under eller utanför mätbara gränser eftersom Sverige i stort sett bara använder energikällor med låga eller inga koldioxidutsläpp för att driva datacenter. Vår skattningsmätare visar tydligt hur en sådan migrering av arbetsbelastningar kan bli en lönsam del av organisationens hållbarhetsstrategi.

Nutanix skattningsmätare för energiåtgång  och koldioxidutsläpp kan även användas för att ladda ner data som gör det möjligt jämföra energiförbrukning för olika infrastrukturlösningar. Baserat på en opartiskt granskad metod kan Nutanix påvisa hur tekniken Hyperconverged Infrastructure (HCI) genererar betydande energibesparingar jämfört med traditionella så kallade 3-Tier-lösningar i datacenter, i vissa fall med hälften.

Ny klimatmätning ger underlag för kostnadskontroll i datacenter– Eftersom varje kundinstallation är unik ger verktyget än så länge generella skattningar, vilka dock är användbara för de företag som vill få nya idéer om hur de ska kunna sänka kostnaderna och samtidigt utveckla sina hållbarhetsstrategier. Den här typen av validerad information är väldigt nytt som beslutsunderlag när företag vill bättre få kontroll över energikostnaderna från IT, avslutar Mats Ericson.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>