Nya Sustera bygger klimatneutrala fastighetsbestånd med impact-investering
Hem ENERGI Nya Sustera bygger klimatneutrala fastighetsbestånd med impact-investering

Nya Sustera bygger klimatneutrala fastighetsbestånd med impact-investering

Publicerat av: Redaktionen

2020 klev det finska bolaget Raksystems in på den svenska marknaden genom att förvärva sju bolag.

Sedan dess har de förvärvat ytterligare bolag och den svenska marknaden utgör nu 40 procent av koncernens totala omsättning.

Under det nya namnet Sustera, och med en ökad tillväxt och fler planerade förvärv, stärker bolaget nu sin ställning på den svenska marknaden med ett ökat fokus på klimatsmarta fastigheter.

— Vi vill som koncern öka vår omsättning från 90 till 250 miljoner euro de kommande fem åren, och vi ser att vi kan växa betydligt på den svenska marknaden genom både organisk tillväxt och fler förvärv, säger Robert Künhel, vd för Sustera Sverige.

Susteras framtidstro bygger på att livscykelperspektivet ökar i betydelse inom fastighetssektorn, där energieffektiviseringar och ombyggnader blir avgörande för att möta de klimat- och energikrav som EU-lagstiftningen ställer. Enligt denna lagstiftning ska samtliga byggnader i Europa vara nollutsläppsbyggnader till 2050. Krav som 75 procent av fastigheterna som omfattas idag inte når upp till.

— Våra befintliga fastigheter står idag för 40 procent av energiförbrukningen och 36 procent av koldioxidutsläppen. Men även fastighetsbranschen behöver förändras för att bli både miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Bland annat genom energieffektivisering och uppdateringar av våra fastigheter för att förlänga deras livslängd. Det krävs ett livscykelperspektiv ända från projektering till förvaltning av en fastighet för att uppnå målen. I dagens marknad blir det dessutom ännu viktigare att fokusera på det som på riktigt skapar värde, det vill säga fastighetens driftnetto, säger Robert Kühnel.

Nya Sustera bygger klimatneutrala fastighetsbestånd med impact-investering

Robert Kühnel, VD Sustera Sweden

Enligt Susteras beräkningar kan de genom företagets tjänster reducera kundernas CO2-utsläpp med 1 miljon ton till 2028.

— Som en del av den nya strategin är vårt mål att skapa en starkare och mer enad koncern där hållbarheten är en central del för att stödja vår internationella tillväxt, säger Tuomas Qvick, vd för Sustera Group.

Impact-investmentbolaget Trill Impact förvärvade 2022 en majoritetsandel av Sustera med det gemensamma målet att göra bolaget till en ledande aktör för hälsosamma och effektiva byggnader i och utanför Norden.

— Vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med Sustera med ambitionen att tillsammans skapa en ledande paneuropeisk expert inom hållbarhetsrelaterade tjänster för fastigheter genom hela dess livscykel. Vi ser Sustera som en föregångare inom välmående fastigheter och hållbara byggtjänster och vi ser en betydande potential att kunna driva positiv förändring inom byggnaders energieffektivitet och inomhusklimat. Vi hoppas att våra erfarenheter att expandera företag internationellt ska bidra till att hjälpa Sustera att bli en ledande aktör på den europeiska marknaden, säger Johan Lundén, partner på Trill Impact Advisory.

Koncernens nya strategi innehåller ambitiösa planer för expansion till nya marknader. Förutom att ytterligare stärka sin närvaro i Norden kommer Sustera fokusera på strategiska förvärv för att etablera sig i Storbritannien, DACH och Benelux.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>