Om klimatmålen ska nås måste OECD-länderna sluta med offentlig exportfinansiering av olja och gas
Hem MILJÖ Om klimatmålen ska nås måste OECD-länderna sluta nu med offentlig exportfinansiering av olja och gas

Om klimatmålen ska nås måste OECD-länderna sluta nu med offentlig exportfinansiering av olja och gas

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med fler än 175 civilsamhällesorganisationer från mer än 45 länder har Swedwatch skrivit under ett gemensamt uttalande om att statsstödda exportkrediter av olje- och gasprojekt via OECD-länderna måste upphöra.

Det här görs en vecka innan OECD:s internationella förhandlingar i Paris börjar, där regelverket om exportfinansiering ska förhandlas mellan OECD-länderna och förhoppningsvis moderniseras så att de går i linje med Parisavtalets temperaturmål.

-Samtidigt som klimatkrisens enorma påverkan på mänskliga rättigheter och miljö är uppenbara för alla diskuterar OECD-länderna fortfarande om det ska införas restriktioner eller inte när det gäller exportfinansiering av olja och gas.

De ignorerar därmed helt klimatforskningen och FN:s tydliga budskap att fossila bränslen måste fasas ut överallt, säger Davide Maneschi, ansvarig för arbetet som rör klimatomställning och hållbara investeringar på Swedwatch.

Om fossila bränslen inte fasas ut kommer det här inte bara förvärra klimatkrisen utan också innebära inlåsning i fossil teknik i de länder där det pågår sådana projekt.

-Ska klimatförändringarna upphöra innebär det en värld utan fossila bränslen, så enkelt är det. OECD måste därför sluta stötta fossilbränsleindustrin och i stället engagera sig i en rättvis omställning där miljö och mänskliga rättigheter står i centrum, säger Davide Maneschi.

Mellan den 6-9 mars möts förhandlare inom OECD:s medlemsländer (Organisation for Economic Co-operation and Development) för att bestämma hur OECD:s ramverk inom exportkrediter (Arrangement on Officially Supported Export Credits) ska moderniseras. Förhandlarna består av representanter från Australien, Kanada, EU, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Turkiet, Storbritannien och USA.

-Mötet innebär en viktig möjlighet att ta ett stort kliv framåt när det gäller att agera i linje med vad forskare säger behöver göras för att hålla sig till Parisavtalets överenskommelse om max 1,5°C höjning. Och klimatforskningen är supertydlig, inga nya olje- eller gasfält kan exploateras, och 40 procent av de fält som redan finns måste stängas i förtid, säger Davide Maneschi.

Det gemensamma uttalandet förespråkar därför att allt stöd via statliga exportkrediter till ny infrastruktur som hör till olje- och gasprojekt förbjuds.

Flera av de länder som nu förhandlar i OECD i mars har redan lovat att innan slutet av 2022 upphöra med internationell finansiering när det gäller fossila bränslen, inklusive via deras exportkreditinstitut. Det här löftet gavs vid COP26: Statement on International Public Support for the Clean Energy Transition och Sverige är ett av länderna som skrivit under.

I uttalandet står det uttryckligen att de undertecknande parterna också ska:

”…driva multilaterala förhandlingar i internationella forum, särskilt inom OECD, för att se över, uppdatera och stärka de regelverk som utgör ramarna för styrning så att de linjerar med målen i Parisavtalet ”

Om klimatmålen ska nås måste OECD-länderna sluta med offentlig exportfinansiering av olja och gas

-Länder som har implementerat de här klimatlöftena i sina egna länder, som Sverige, Storbritannien, Danmark och Nya Zeeland, måste nu se till att det som de samtidigt lovat – att även driva den här frågan på OECD-nivå – inte glöms bort. Sverige och EU måste nu leva upp till sina ambitiösa klimatmål och vara en drivkraft när det gäller att fasa ut internationellt offentligt stöd för fossila bränslen inom OECD, säger Davide Maneschi.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>