Genom att minska matsvinnet sparar du både pengar och tid
Hem MILJÖ Genom att minska matsvinnet så sparar du både pengar och tid

Genom att minska matsvinnet så sparar du både pengar och tid

Publicerat av: Redaktionen

Det har aldrig varit mer aktuellt att vara sparsam och ekonomisk.

I tider av inflation och i en omvärld som ställer höga krav på att vi ska köpa ekologiskt och leva hållbart, kan det kännas både motstridigt och dyrt att veckohandla.

En enkel och billig lösning på detta kan vara att hushålla bättre med redan inköpt mat.

Kylskåpet spelar en nyckelroll när det kommer till att minska matsvinnet, och att investera i en kyl med fördelaktiga funktioner kan resultera i flera hundralappar över i månaden. Råd och Rön och danska Taenk har gett LG:s kylskåp höga betyg och menar att de har hittat lyckade koncept för att hålla maten vid rätt temperatur och samtidigt ha en låg energiförbrukning – vilket resulterar i både en tjockare plånbok och en miljövänligare livsstil.

Det finns flera knep som gör att maten håller längre – det handlar bland annat om att ställa in rätt temperatur i kylskåpet och att undvika att placera stora förpackningar för tätt intill varandrasamtidigt som man utnyttjar smarta lådor med funktioner som optimerar luftfuktigheten för frukt och grönsaker. Detta är något som LG har implementerat direkt i deras kylskåp, där man på enkla sätt kan bevara och hålla maten fräsch längre.

Viktigt att hålla en jämn temperatur

Du kanske också har råkat ut för att maten längst in måste slängas på grund av felaktiga temperaturer? Att hålla en jämn temperatur i hela kylskåpet håller maten fräsch längre och gör att man slipper bråka om platsen längst ut på hyllorna. Det kan även vara bra att vid köp av kylskåp leta efter funktioner som ”Linear Cooling och ”Door Cooling”, vilket är tekniker som upprätthåller en konstant temperatur i alla delar av kylskåpet. Testresultat visar att Linear Cooling minskar temperaturväxlingar och hjälpte grönsakerna i testet att hålla sig fräscha i upp till 7 dagar*.

– De bästa förutsättningarna för att maten ska hålla längre är kombinationen av att ett effektivt kylsystem som kyler och ger en jämn temperatur i hela kylskåpet, och smart förvaring av frukt och grönsaker, säger Mats Haglund, produktspecialist inom vitvaror på LG.

Fuktnivån i kylskåpet spelar också en stor roll när det kommer till att hålla nere matsvinnet. Grönsaker och frukt saknar ofta förpackningar och kan vara svåra att hålla fräscha under en längre tid. LG:s inbyggda funktion ”FRESHBalancer” behåller fuktighetsbalansen på en optimal nivå och kan anpassas för både frukt och grönsaker*

— Det är många aspekter som påverkar hur länge maten håller i kylen, vi har lagt ett stort fokus på att bygga in smarta funktioner som självklara delar av produkten. För våra kunder ska det inte vara svårt att tänka mer hållbart och minska på matsvinnet, fortsätter Mats.

Byt ut det gamla kylskåpet

Att investera i ett kvalitativt kylskåp skapar optimala förutsättningarna för att hålla nere matsvinn och förlänga hållbarheten på maten. För att ytterligare hålla nere hushållskostnader är det också viktigt att kylskåpet är energieffektivt. LG:s kylskåp fick nyligen högsta betyg av Råd&Rön för deras låga energiförbrukning.

Genom att minska matsvinnet sparar du både pengar och tidFyra tips för att maten ska hålla längre
  • Kylskåp som håller en jämn och konstant temperatur
  • Ha rätt belysning i kylskåpet – med bra belysning i kylskåpet har du bättre koll på vad som är på utgång och vad som är dags att äta.
  • Använd rätt behållare till rätt mat – Genom att använda lufttäta behållare och plastpåsar undviker du att maten härsknar och förlorar fukt.
  • Separera rå och tillagad mat – Undvik korskontaminering och förhindra spridning av bakterier
Tre kylskåps tips från LG:

– GLT71SWCSF – Fick högsta betyg av Råd&Rön

– GLM71MBCSF – Utsedd till Bäst i test av Taenk och fick högsta betyg av Råd&Rön

– GLM71MCCSF – Utsedd till Bäst i test av Taenk och fick högsta betyg av Råd&Rön

 

**Baserat på TÜV Rheinland testresultat med LG:s egna testmetod för att mäta den tid det tog att uppnå en viktreduktion på 5 % för pak choi i färskvarufacket på LGE LINEARCoolingTM modell GLT51PZGSZ.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>