Piteå stöttar innovation av grön teknik, ren energi och hållbara lösningar
Hem TEKNIK Piteå Science Park stöttar innovation av grön teknik, ren energi och hållbara lösningar

Piteå Science Park stöttar innovation av grön teknik, ren energi och hållbara lösningar

Publicerat av: Redaktionen

Norra Sveriges näringsliv expanderar snabbt och nu vill Piteå Science Park stötta små och medelstora företag så att de kan ta vara på de affärsmöjligheter som skapas i den gröna omställningen.

Piteå kommun har nu beviljat medfinansiering för projekten North Sweden Cleantech och Swedish Composite Innovation Center som projektleds av Piteå Science Park.

– Vi vill medverka till en grönare framtid för hela norra Sverige. Sedan är det roligt att vi i Piteå har så många aktörer och företag som verkar för hållbara lösningar och därför känns det viktigt att vi stöttar dem genom att bidra till utvecklingen, säger Kata Nilsson, kommunalråd i Piteå kommun.

North Sweden Cleantech är en regional innovations- och exportplattform, som stödjer affärsutvecklingen av bolag inom grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. Det är ett initiativ som drivits sedan 2013 i Västernorrland och Västerbotten men som nu i sommar planerar att också komma till Norrbotten.

– Norra Sveriges näringsliv expanderar i snabb takt och vi vill stötta små och medelstora företag i deras innovationsarbete så att de kan ta vara på affärsmöjligheter i den gröna industriella omställningen som sker här, Vi har identifierat över hundra affärsidéer under tidigare projektperiod, varav över hälften togs vidare och femton av idéerna marknadsintroducerades, säger Henrik Bucht, VD Piteå Science Park.

Det andra projektet som Piteå kommun beviljar medfinansiering till är Swedish Composite Innovation Center. Det är ett projekt som ska stötta fortsätt utveckling av den innovationsmiljö kring fiberkompositer som finns i Öjebyn. Det handlar dels om kompletterande utrustning i testbädden för att kunna hantera nya biobaserade eller återvunna material, dels om att utveckla metodiken att stödja innovationsresor för små och medelstora företag som vill utveckla nya produkter i fiberkomposit hela vägen till etablering.

– Vi vill fortsätta utveckla kommunens och regionens innovationsmiljö för fiberkompositer. Målet är att skapa en komplett innovationsmiljö i Öjebyn där arbetet redan påbörjats, säger Henrik Bucht.

Piteå kommun beviljar medfinansiering, förutsatt att övrig finansiering uppnås, med följande;

  • Piteå stöttar innovation av grön teknik, ren energi och hållbara lösningarNorth Swedish Cleantech
    900 000 kr fördelat över fyra år
    Total finansiering och projektbudget: 5 722 022 kr
  • Swedish Composite Innovation Center
    1 250 000 kr fördelat över fyra år
    Total finansiering och projektbudget: 19 436 062 kr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>