Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätet
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för ett fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för ett fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Publicerat av: Redaktionen

Post- och telestyrelsen (PTS) har meddelat resultatet av frekvensauktionen för de tre stora mobilbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz, som startade den 19 september och avslutades idag.

Telia Sverige säkrade spektrum i samtliga tre frekvensband – 2×15 MHz i 900 MHz bandet, 2×20 MHz i 2,1 GHz bandet och 2×30 i 2,6 GHz bandet.

Tillstånden för de förvärvade spektrumen gäller i 23 respektive 25 år och är viktiga för den fortsatta digitaliseringen av Sverige.

Fram till idag har spektrumbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz använts för 2G, 3G och 4G, och burit en stor del av trafiken i de svenska mobilnäten. De spektrum som Telia nu säkrat i dessa frekvensband kommer att användas för att förbättra täckning och kapacitet i Telias 4G- och 5G-nät, inklusive i landsbygdsområden med bristfällig täckning och längs högtrafikerade järnvägar som förbinder Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av auktionen, som innebär att Telia kommer att ha den bästa spektrumportföljen av alla operatörer i Sverige från och med 2026. Redan idag har mer än 75 % av Sveriges befolkning tillgång till vårt 5G-nät. Utfallet i auktionen innebär att vi stärker vår spektrumposition avsevärt och utökar vårt nätverksledarskap på den svenska marknaden genom bättre täckning, högre kapacitet och därmed bättre digitala upplevelser i Telias nät, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.

Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätetTillståndet för frekvensbandet 900 MHz gäller från 1 januari 2026 till och med 31 december 2048, och tillstånden för frekvensbanden 2,1 GHz och 2,6 GHz är giltiga från 1 januari 2026 till och med 31 december 2050. I enlighet med villkoren för tillstånden betalar Telia 50% (SEK 780 miljoner) av priset för sina nya frekvensblock inom 30 dagar och de återstående 50% i slutet av 2025.

Telia lanserade Sveriges första omfattande publika 5G-nät i Stockholm 2020 och utbyggnaden har gått snabbt. I februari i år lanserades också NorthStar-programmet, ett samarbete med olika industrier och sektorer för att säkerställa att Sveriges ledande industriföretag har förmågan att utforska möjligheterna med den senaste 5G-tekniken.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>