PiteEnergi investerar i smarta elnät med Exeris teknik för övervakning
Hem ENERGI PiteEnergi investerar i smarta elnät med Exeris teknik för övervakning

PiteEnergi investerar i smarta elnät med Exeris teknik för övervakning

Publicerat av: Redaktionen

PiteEnergi satsar ytterligare på att reducera elavbrott och minska avvikelser i sitt elnät. Ett samarbete med norrbottensbolaget Exeri startar med en installation av Exeris teknik, SGS – Smart Grid Surveillance, på en sex mil lång luftburen kraftledning i kommunen.

PiteEnergi investerar i smarta elnät med Exeris teknik för övervakning 1

Magnus Karlsson, Vd Exeri och Jörgen Andersson Strand, chef elnät på PiteEnergi.

PiteEnergi är ett lokalt elbolag som driver utvecklingen mot mera hållbara och smarta lösningar när energimarknaden förändras. I detta sammanhang passar Exeris unika system för övervakning av elnät väldigt bra. Systemet minskar elavbrott och ligger helt i linje med PiteEnergis strategi att satsa på lösningar som sätter kunden i fokus.

Systemet använder sig av Artificiell Intelligens och Internet of Things (IoT) teknik för att förbättra övervakning, underlätta förbyggande underhåll och positionera fel när de inträffar. Det innebär att elnätkunderna kan få tillbaka strömmen väldigt snabbt vid ett elavbrott. Det är nu ett pilotprojekt för PiteEnergi att testa och utvärdera Exeris teknik på en ledningsträcka på drygt 60 km.

– Exeris system lägger till intelligens i vårt elnät och kommer att minska oönskade strömavbrott för våra kunder. Vi räknar också med att kunna minska våra underhållskostnader. Tekniken ligger helt rätt i vår strategi att göra elnätet smartare, säger Jörgen Andersson Strand, chef Elnät på PiteEnergi

– Vi ser ett enormt intresse för vår produkt, både i Sverige och internationellt. Att nu PiteEnergi väljer vårt revolutionerande system för att vara i framkanten av teknikutvecklingen är enormt roligt och visar att vårt län är ledande inom energisektorn, säger Exeris VD Magnus Karlsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>