Pris till Byggchefernas nya hållbarhetsexpert
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Pris till Byggchefernas styrelse nya hållbarhetsexpert

Pris till Byggchefernas styrelse nya hållbarhetsexpert

Publicerat av: Redaktionen

Hon har bestämt sig för att ägna all sin vakna tid åt hållbarhetsfrågor.

Under oktober har hon både blivit invald i Byggchefernas styrelse och belönats med Clarence Morberg-priset.

– Det viktigaste är att inte se hållbarhet som en separat fråga, säger Amanda Borneke.

Clarence Morberg-priset delas ut av Samhällsbyggarna och är till för att hylla en ung person som agerat förebild för andra unga inom samhällsbyggnad. Amanda Borneke fick årets pris för sitt sätt att lyfta cirkulär ekonomi och återbruk både i och utanför branschen.

– I alla sammanhang som jag varit i tidigare har jag varit för högljudd, för färgglad, för drivande, säger hon. När jag kom in i byggbranschen blev det exakt de egenskaperna som gjorde mig framgångsrik. Det drivet behövs för att driva hållbarhetsfrågor. Det är också det som Clarence Morberg var, en person som bröt ny mark och brann för ungas modiga ledarskap. Därför känns det väldigt fint att få just hans pris.

Amanda Borneke är anställd av Sweco som specialist inom cirkulär ekonomi. Som en del av Byggchefernas styrelse – där hon blev invald vid stämman den 6–7 oktober – vill hon ge byggchefer stöd i hållbarhetsarbetet.

Pris till Byggchefernas nya hållbarhetsexpert

Amanda Borneke

– Det lättaste sättet att börja jobba med hållbarhet är att lägga in det som en punkt på dagordningen på det stående mötet, eller som ett kapitel i affärsplanen för hela året. Då ser vi till att det blir integrerat från början och bakas in i allt vi gör. Det är inte en separat hållbarhetsplan som ska till. Vi ska inte ha fler möten, vi ska bara lägga till en punkt på de möten vi redan har.

Hur långt tycker du att samhällsbyggnad har kommit?

– Byggsektorn står fortfarande för en femtedel av Sveriges totala klimatpåverkan. Så samhällsbyggnad är en värsting, men samtidigt är det här som vi kan göra stor skillnad. Vi behöver gå från att saker används och slängs i linjära processer till cirkulära system där vi utvecklar det som redan finns.

– I branschens färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor 2045 är vi ändå helt i linje med vad vi ska göra just nu, vilket är att kraftsamla oss, bestämma vad vi ska göra och hur vi ska mäta hållbarhet. Så om ditt företag inte riktigt har kommit i gång med sitt hållbarhetsarbete än är det helt okej, det är nu det är dags att börja! Och 2022 är ett väldigt bra år för att ta tag i det, eftersom vi då är halvvägs till Agenda 2030.

Varför är just hållbarhet så viktigt för dig?

– Det fanns en tid då jag också åt kött, åkte flyg och konsumerade nyproducerat. Det vände 2010, under Overshoot day eller Den ekologiska skuldens dag. Det är den dag på året då alla naturresurser som planeten hinner producera under ett år tar slut. Från och med det datumet lever vi på jordens källarförråd av naturresurser. Vi kan jämföra med att ha en årsbudget där pengarna tar slut i april. Ju mer jag grävde i det, desto mer insåg jag att läget är värre än jag trodde. Där och då bestämde jag mig för att ägna all min vakna tid åt hållbarhetsfrågor. Återbruk i samhällsbyggnadssektorn är därför självklart för mig att arbeta med, eftersom det handlar om att se avfall som en viktig resurs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>