Renovera rätt och lönsamt
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Renovera rätt och lönsamt

Renovera rätt och lönsamt

Publicerat av: Redaktionen

Att renovera behöver bli mer attraktivt i alla led.

Och det behöver ske i samverkan mellan beställare och kunder.

Renovera rätt och lönsamtEn rapport som finansierats genom SBUF visar viktiga lärdomar och förslag på fortsatt utveckling av hållbar renovering. Här kan du läsa hur byggbranschen söker ökad samverkan mellan installations- och byggföretag, och hur utveckling av ”one-stop-shop”-modeller kan bidra.

Rapporten innehåller lärdomar och förslag på fortsatt utveckling av hållbar renovering:

  • Ökad kunskap och erfarenhet kring hållbar renovering och energieffektivisering hos både installatörs- och byggföretag bedöms avgörande för att uppnå minskad energianvändning. Kompetensförsörjningen behöver ske på ett genomtänkt och målgruppsanpassat sätt, med korta, konkreta och specifika insatser som fungerar i små och medelstora företags vardag.
  • Många företag upplever renoveringsaffären som strulig och osäker. Det finns utmaningar när det gäller att övertyga kunderna om att hållbara lösningar är lönsamma. Däremot sker en viss förflyttning redan idag till följd av det förändrade konjunkturläget med vikande nyproduktion, samt till följd av de ökade energipriserna.
  • En ökad renoveringstakt kräver ökad samverkan mellan bygg- och installationsföretag. Byggsektorn behöver jobba med sund konkurrens för små och medelstora företag över hela landet. Dessutom behöver bygg- och installatörsföretag erbjuda sin kunskap och finansieringslösningar till kunderna. Det är nödvändigt för att öka attraktionen i renoveringsaffären, både för affären i sin helhet och i synnerhet för energieffektivisering.
  • Projektet har resulterat i ett kunskapslyft för medverkande aktörer. Cirka 450 personer har projektet nått via informationsträffar och en webbinarieserie. Dessutom har projektet utvecklat en digital kunskapsbanken som riktar sig till målgruppen. Den digital kunskapsbanken, som innehåller information och verktyg för hållbar renovering, kommer att leva kvar efter projektets avslut.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>