Så kan bostadsrättsföreningar sänka sina elkostnader
Hem ENERGI Så kan bostadsrättsföreningar sänka sina elkostnader

Så kan bostadsrättsföreningar sänka sina elkostnader

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste månaderna har Sverige mötts av lägre temperaturer än normalt och extremkylan har varit påtaglig i hela landet.

Som följd har elkostnaderna i januari varit de högsta på ett år.

SBC ger tips till landets bostadsrättsföreningar om hur de kan agera för att framöver sänka sina elkostnader.

Under vintern blir elpriserna alltid ett stort samtalsämne och det gäller även detta år. Höga elkostnader är något som kan oroa både bostadsrättsföreningar och privatpersoner. SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, får in ett stort antal frågor om att få ner elförbrukningen från sina förvaltade föreningar. Det finns flera saker som kan få ner elförbrukningen både på kort och lång sikt.

– Efter att elpriserna sköt i höjden under föregående vinter har det satt en oro hos många bostadsägare landet över. Men det finns mycket som föreningen kan göra för att få ner kostnaderna. Om ekonomin tillåter är solceller en bra investering för att långsiktigt sänka elkostnaderna och även höja värdet på fastigheten, något som vi sett blivit en allt mer populär investering hos våra kunder, säger Per Karlsson, Affärsområdeschef Teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Även om bostadsrättsföreningen och dess boende tycker det känns överväldigande, speciellt i rådande ekonomi, finns det olika alternativ som inte behöver vara särskilt svåra. SBC tipsar om några av de bästa förslagen för att sänka energiförbrukningen.

Det kan bostadsrättsföreningar göra för att sänka elkostnaderna

Tjänster
Det finns idag flera olika tjänster för att få bättre koll över el- och energikostnader. SBC har under hösten släppt sin tjänst Energikollen, som ger föreningen möjlighet att ta kontroll över förbrukningen och därmed minska både kostnader och miljöpåverkan. Energikollen samlar data för energianvändning som redovisas i en kvartalsrapport – vilket ger en möjlighet för föreningen att ta datadrivna beslut.

Se över gemensamma utrymmen
Det finns saker som inte behöver kosta mycket samtidigt som de förändrar energiförbrukningen med detsamma. I de gemensamma utrymmena kan exempelvis lampor bytas ut till led- och sensorstyrda lampor. På så sätt drar de mindre energi och används bara när de behövs. Tvättmaskiner, torkskåp och torkrum kan också bytas ut för att dra mindre energi.

Solceller
Vi rekommenderar alla föreningar att se över möjligheten att investera i solcellspaneler. Genom att producera egen solenergi kan man långsiktigt reducera elkostnaderna för föreningen och de boende. Det kan dock kännas som ett väldigt stort steg på grund av mycket förarbete – där kan SBC underlätta genom att utföra förstudier för solcellsinstallation.

Så kan bostadsrättsföreningar sänka sina elkostnader

Per Karlsson SBC

Gemensam el
Det är inte ovanligt att ha ett eget, privat elavtal. Det innebär dock att kostnaden för elen ofta blir högre än vad den behöver vara. Att införa gemensam el är en av de bättre investeringarna en bostadsrättsförening kan göra, som ofta betalar tillbaka sig på under två år. De boende betalar som vanligt för sin egen elförbrukning, men sparar pengar på att abonnemangskostnaden delas på hela föreningen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>