Så kan datacenterindustrin ta ledningen mot klimatmålen
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Så kan datacenterindustrin ta ledningen mot klimatmålen

Så kan datacenterindustrin ta ledningen mot klimatmålen

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen driver upp elförbrukningen – samtidigt som klockan tickar för att minska klimatpåverkan.

Vi måste ta ansvar för den energi vår växande mängd data förbrukar.

Är ditt företag redo?                        

Datacentret är en av digitaliseringens storförbrukare av el, och ju mer data vi producerar desto fler datacenter behövs. Hur löser vi detta – borde vi dra ner på dataanvändningen?

Så kan datacenterindustrin ta ledningen mot klimatmålen

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Nej, lösningen är knappast att bromsa den digitala utvecklingen. Många av de tjänster vi idag tar för givet, och har stor nytta av, nyttjar den trafik som går genom datacentren. Och mer kommer det att bli. När vi om några år kör våra självstyrande bilar och använder robotteknik i hemmet och på jobbet, kommer även den kommunikationen att gå genom våra datacenter. Vi blir allt mer beroende av datacenter för att våra liv ska fungera.

Lösningen är inte att stänga ner våra datacenter – utan att göra dem mer effektiva. Och vi är redan på väg.

Mängden datatrafik ökar stadigt, men det gör inte energiförbrukningen i världens datacenter. Mellan år 2010 och 2018 ökade mängden data med 550 procent, visar en studie publicerad i tidningen Science. Men mängden energi som förbrukas av datacenter ökade samtidigt bara med 6 procent. Det beror på att moderna datacenter är mycket mer energieffektiva än de gamla datacenter som företag hade i sin egen källare. Den utvecklingen måste fortsätta.

Equinix jobbar vi hårt för att öka energieffektiviteten och använda förnybara energikällor i våra datacenter. De senaste tio åren har vi investerat över 129 miljoner dollar i att göra våra datacenter mer energieffektiva och minska koldioxidutsläppen, bland annat med hjälp av AI. Vi satte 2015 målet att nå 100 procent förnybara energikällor. I Sverige har vi redan uppnått det målet, och globalt har vi nått över 90 procent.

Tillsammans med 37 andra företag och branschorganisationer har vi nu även förbundit oss att göra Europas datacenter helt klimatneutrala till år 2030.

Varför? För att vi som tillhandahåller och nyttjar den digitala infrastrukturen måste ta ansvar för att detta sker på ett hållbart sätt.

Vi anser att datacenterindustrin bör ta en ledande roll i att lotsa världen mot en klimatneutral ekonomi.

För att göra det behöver vi:

  • Förbättra effektiviteten i energianvändningen.
  • Köpa 100 procent förnybar energi.
  • Spara vatten genom effektiva kylningslösningar.
  • Återvinna servrar och elektrisk utrustning.
  • Återanvända värmen i datacentren när det är möjligt.

Vi kan inte stoppa tillväxten av data. Men vi kan ansvar för att vår dataanvändning är hållbar. Är ditt företag redo att ta det ansvaret?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>