Nytt digitalt verktyg gör det enklare att granska kommunernas klimatutsläpp
Hem MILJÖ Nytt digitalt verktyg gör det enklare att granska Sveriges kommunernas klimatutsläpp

Nytt digitalt verktyg gör det enklare att granska Sveriges kommunernas klimatutsläpp

Publicerat av: Redaktionen

I dag lanseras Klimatkollen.se, en nytt digitalt verktyg som på ett enkelt sätt visar fakta om Sveriges klimatomställning och hur det går med att nå Parisavtalet.

Verktyget gör data begriplig på ett helt nytt sätt.

Klimatkollen.se är utvecklad med öppen källkod och är anpassad för att delas i sociala kanaler och läsas i mobilen. Klimatkollen.se presenterar klimatfakta och utsläppsdata för Sverige som helhet och för alla Sveriges kommuner.

– Det måste vara möjligt för vem som helst att ta reda på hur det går med klimatomställningen. I dag är information om Sveriges klimatarbete ofta svår att hitta, krånglig att förstå och nära omöjlig att jämföra. Det ska Klimatkollen.se ändra på, säger Frida Berry Eklund, initiativtagare till Klimatkollen.se, medgrundare till Klimatbyrån och verksamhetsledare för Våra barns klimat.

För första gången presenteras en interaktiv karta över Sveriges kommuners klimatutsläpp där besökare kan jämföra hur mycket, eller lite, enskilda kommuner har minskat klimatutsläppen sedan Parisavtalet skrevs på 2015. I verktyget kan besökare se vilka mängder koldioxid vi har kvar att släppa ut enligt Parisavtalets 1,5-gradersmål och hur det går med utsläppsminskningarna lokalt jämfört med andra kommuner.

– Det är en demokratisk rättighet att få koll på hur det går med klimatomställningen, både nationellt och lokalt. Klimatkollen.se vill göra myndigheterna en jättetjänst genom att kommunicera så folk förstår, säger Christian Landgren, initiativtagare av Iteam och Öppna skolplattformen.

Initiativtagarna till Klimatkollen.se är den ideella föreningen Klimatbyrån tillsammans med påverkansorganisationen Våra barns klimat i samarbete med Världsnaturfonden WWF, klimatteknik-bolaget ClimateView, digitaliseringsföretaget Iteam, investerarbolaget Argand Partners, nätverket Klimatklubben och plattformen för klimatdialog WeDontHaveTime.org.

– Klimatkollen.se ger väljare möjlighet att engagera sig för klimatet. Tydligt presenterad data över utsläppstrenden leder till en mer faktabaserad debatt – det behövs just nu, säger Madeleine van der Veer, ansvarig samhällspolitik på Världsnaturfonden WWF.

Nytt digitalt verktyg gör det enklare att granska kommunernas klimatutsläppKlimatkollen.ses data kommer från källor som exempelvis Nationella utsläppsdatabasen, Sveriges Kommuner och Regioner och Wikimedia. Den nationella koldioxidbudgeten beräknas av Uppsala Universitet enligt den så kallade Tyndall-modellen. ClimateView beräknar de lokala budgetarna baserad på den nationella. Klimatkollen.se är använder öppen källkod vilket möjliggör för engagerade medborgare och organisationer att bidra till vidareutvecklingen av verktyget.

– Genom att sätta klimatdata i händerna på medborgare, kan vi skapa det tryck som krävs för att kommuner och städer ska prioritera och accelerera klimatomställningen, säger Tomer Shalit, grundare av klimatteknik-bolaget ClimateView.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>