CLAAS integrerar Terranimo i CEMOS för traktorer
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING CLAAS integrerar Terranimo i CEMOS-funktioner för traktorer

CLAAS integrerar Terranimo i CEMOS-funktioner för traktorer

Publicerat av: Redaktionen

Från sommaren 2022 kommer Terranimo att ingå i standardsortimentet av CEMOS-funktioner för traktorer.

Med integrationen av Terranimo-applikationen i CEMOS kan traktorförare nu tillämpa en körstrategi med fokus på markskydd vid sidan av effektivitet och produktivitet.

Det banbrytande och självlärande interaktiva förarassistans- systemet CEMOS får från sommaren 2022 applikationen Terranimo helt integrerad i traktorversionen, vilket kommer att öka möjligheten för markskydd väsentligt.

CLAAS integrerar Terranimo i CEMOS för traktorerTerranimo är en simuleringsmodell utvecklad av Bern University of Applied Sciences (BFH-HAFL) i samarbete med forskningsinstitutet Agroscope Reckenholz, Aarhus Universitet i Danmark och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Modellen beräknar och visualiserar risken för skadlig markpackning. Algoritmerna bygger, bland annat, på årtionden av samlad expertis. I CEMOS för traktorer kombineras flera aktuella tillgängliga parametrar, såsom jordtyp och jordtillstånd, arbetsdjup, fälttillstånd (grunt bearbetad eller djupbearbetad), infästning, däcktyp, ballast och några ytterligare parameterar,

Baserat på datan och den tekniska mekaniken som beräknats av CEMOS (t.ex. statiska och dynamiska axellaster), beräknar Terranimo packningsrisken separat för tre jordlager. Utifrån denna riskbedömning kan CEMOS ge föraren rekommendationer för ballastering och optimering av däcktrycket för att kunna köra på ett sätt som skyddar marken. Om föraren ändrar inställningarna för kombinationen traktor-redskap, såsom till exempel däcktryck, flödar denna information direkt in i den aktuella riskbedömningen i Terranimo-applikationen. Därför kommer föraren att direkt få feedback om effekten av ändrade inställningar.

För denna innovation fick CLAAS en silvermedalj från Agritechnica Innovation Commission. Utmärkelsen ägde rum under DLG Field Days, 14-16 juni, Versuchsgut Kirschgartshausen, Tyskland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>