Varje år säljs fyra miljoner nya smarta mobiltelefoner i Sverige.
Siffran kan tyckas stor med tanke på att 97 procent av befolkningen redan har en mobil, men enligt Sveriges Natur beror det på att svenskarna är bland de ivrigaste i världen på att byta till den senaste modellen. Så var tar alla de gamla, nästan nya, mobilerna vägen?
Daniel Henriksson jobbar som Chef för operatörsrådgivare på Office Management och hjälper dagligen kunder med smarta telefonilösningar.
– Det som bara för några år sedan var värt 5 000 – 10 000 kr läggs ofta i en byrålåda och glöms. Men det finns pengar att tjäna och miljö att spara genom att ge mobilerna en andra chans på begagnatmarknaden, säger Daniel Henriksson, chef för operatörsrådgivarna.
I dagens uppkopplade arbetsliv är det egentligen inte konstigt att en användare kan uppleva en till synes funktionell mobil som lite för långsam. Minneskapaciteten kan ganska snabbt kännas begränsad och vara anledningen till att man byter till en nyare. Men för någon annan kan din gamla telefon vara exakt det den personen behöver i ett land där nätverket inte hunnits bygga ut till exempel 5G.
Att återvinna gamla mobiler är helt klart en outnyttjad potential som både sparar planeten och plånboken.
– Vad gäller ekonomin får man relativt mycket för sin gamla telefon, tyvärr verkar många missa möjligrecyclingheten. Man kan ibland få 2 000 kr för en avlagd mobil och multiplicerat med antalet anställda kan det bli stora pengar som blir liggande i byrålådorna, fortsätter Henriksson.
Det finns flera företag på marknaden som köper tillbaka telefonerna och rensar dem till fabriksny inställning innan de säljs vidare. Men se upp med vilken leverantör du väljer
– Det är viktigt att välja rätt leverantör för återvinningen. Vissa är inte seriösa och hanteringen av de gamla mobilerna ger mer skada än nytta i landet de kommer till, menar Henriksson som har hjälpt många företag att hitta den rätta lösningen som både ger pengar och blåser nytt liv i mobilerna.