Boliden, Ericsson och IVL Svenska Miljöinstitutet inleder ett nytt samarbete för att öka cirkulariteten i telekombranschen.
Projektet drivs inom ramen för Net Zero Industry, ett Vinnova-finansierat program som ska påskynda industrins omställning mot nettonollutsläpp och hållbar resursanvändning.
– Telekombranschen förändras snabbt i takt med den nya tekniken. Att få till en mer hållbar resurshantering har hög prioritet, säger Simone Andersson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Telekombranschen ska bli mer cirkulär
Ett första steg har varit att kartlägga flödet av utdaterade produkter genom intervjuer med aktörer i telekombranschen. Nu tas nästa steg – att utveckla en modell för datarapportering som tydliggör fördelarna med olika metoder för återanvändning och återvinning, för att öka resurseffektiviteten och cirkulariteten.
Ett nätverk av företag och myndigheter har också bildats för att driva på den cirkulära utvecklingen.
– Med bättre spårning av produkter och material kan vi få viktig återkoppling och se effekterna av olika val i värdekedjan och få vägledning kring design- och tillverkningsförbättringar, säger Simone Andersson.
Net Zero Industry vill minska utsläpp och öka resiliens
Programmet Net Zero Industry fokuserar på två områden: ökad resurseffektivitet och stärkt motståndskraft. Minskade utsläpp av växthusgaser och lägre energiförbrukning står i centrum, liksom ökad kunskapsdelning mellan branscher. Det övergripande syftet är att accelerera svensk industris utveckling mot netto noll utsläpp.
– Vår vision är att bli världens mest klimatvänliga metalleverantör. För att nå dit krävs innovation, digitalisering – och samarbete. Cirkularitet är en nyckel,
säger Raymond Langevoort, chef för inköp av kopparkoncentrat och råmaterial på gruvjätten Boliden.
Data om återanvändning kan bli guld värd
Genom att samla in data om hur och var utrustning används, återanvänds, återvinns och transporteras kan både miljöpåverkan, effektivitet och lönsamhet förbättras i telekombranschen. Det kan också stärka skyddet för kritiska råvaror inom EU.
– När återvinning blir mer komplex blir tillförlitliga data och spårbarhet avgörande. Och med digitalisering kan vi öka cirkulariteten för material.
Vårt mål är att förändra branschens perspektiv på avfall och se det som en värdefull råvara som ingår i cirkulära värdekedjor, säger Sophia Fahlen, chef för Ericsson Connected Recycling.
Nästa steg: fler aktörer och livscykelanalyser
Boliden, Ericsson och IVL planerar i nästa steg att involvera fler intressenter och genomföra djupare analyser, bland annat livscykelstudier.
Net Zero Industry är en del av det nationella programmet Impact Innovation, och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.