Neste medverkar i julskinks-kampanjen för sjätte året i rad för att stimulera cirkulär ekonomi – mer än 300 000 finska hushåll förväntas delta i år
Hem CIRKULÄR EKONOMI Neste deltar i julskinks-kampanjen för sjätte året i rad för att stimulera cirkulär ekonomi – mer än 300 000 finska hushåll förväntas delta i år

Neste deltar i julskinks-kampanjen för sjätte året i rad för att stimulera cirkulär ekonomi – mer än 300 000 finska hushåll förväntas delta i år

Publicerat av: Redaktionen

Neste deltar för sjätte året i rad i den s.k “Ham Trick”-kampanjen som lanseras fredagen den 17 december 2021.

Denna “julskinkskampanj” har redan blivit en tradition för många finländare.

Kampanjen går ut på att få hushållen att samla in och återvinna det matlagningsfett som används till skinka och andra julrätter, så att det kan återanvändas för framställning av Neste MY Förnybar Diesel. I år kommer nästan 300 insamlingsställen att öppnas i hela Finland. De är öppna till den 7 januari 2022.

I fjol var antalet deltagare i Ham Trick rekordhögt, närmare 240 000 finska hushåll deltog. Sammanlagt 55 ton matlagningsfett samlades in. Det omvandlas till förnybar diesel som räcker till för att köra en bil 17 varv runt jorden. I år är målet att öka antalet deltagare till 300 000 hushåll.

”Den cirkulära ekonomin blir allt viktigare för finska konsumenter och företag. Ham Trick-kampanjen, som är ett samprojekt mellan 15 organisationer, är ett utmärkt exempel på hållbart samarbete mellan företag. Matlagningsfett omvandlas till förnybar diesel, som är ett alternativ för konsumenter och företag att minska sina klimatutsläpp. Neste MY Förnybar Diesel gör det möjligt att minska koldioxidavtrycket från transporter med upp till 90 % jämfört med fossil diesel. Vi bjuder in alla finländare att delta i denna gemensamma klimatinsats under julhelgen”, säger Tytti Stranding, Marketing Manager, Marketing & Services på Neste.

Neste medverkar i julskinks-kampanjen för sjätte året i rad för att stimulera cirkulär ekonomi – mer än 300 000 finska hushåll förväntas delta i årMatlagningsfett till julrätter som skinka, kalkon, fisk och rotsaker kan återvinnas och användas för att producera förnybar diesel. Insamlingsställena finns över hela landet i anslutning till alla K-Citymarket och många andra K-foodbutiker, Neste– och Neste K-stationer och vissa kommunala återvinningsstationer.

Lassila & Tikanoja levererar matlagningsfettet som bearbetas av Rasmix. Det bearbetade avfallsfettet transporteras till Nestes raffinaderi i Borgå för tillverkning av förnybar diesel.

Klimatdiskussionen gör inte tillräckligt avtryck i finländarnas julfirande

Enligt en enkät till 1 000 finländare** i november 2021 uppger endast 10 % av de svarande att klimatdiskussionen påverkar hur de eller deras familj kommer att fira julen. Klimatets betydelse var något högre (19 %) bland yngre personer i åldern 18–24 år. Det viktigaste för att rädda klimatet ansågs vara att minska matavfallet, sortera sopor och köpa färre julklappar.

Ungefär 25 % av de svarande uppgav att de ibland eller ofta slarvar med att sortera sitt dagliga avfall, eftersom de inte visste hur det skulle sorteras på rätt sätt. Nästan 50 % svarade att den närmaste återvinningen låg för långt borta. Använt eller överblivet matlagningsfett är också avfall, och de flesta finländare återvinner det på något sätt. Av de svarande säger 31 % att de låter fettet stelna och lägger det i komposten, medan 25 % lägger det i hushållsavfallet och 8 % häller ut det i avloppet.

Ham Trick ger alla finländare en möjlighet att återvinna det matlagningsfett som använts för julrätter på rätt sätt och att komma till rätta med dåliga rutiner som att täppa igen avloppet med fett.

”Ham Trick är ett bra sätt att återvinna fett eftersom det också stimulerar den cirkulära ekonomin. Vi ser fram emot att organisera kampanjen för sjätte gången och att finländarna har införlivat Ham Trick med sina jultraditioner. Vi tror att det så småningom också kommer att öka betydelsen av cirkulär ekonomi inom andra områden i vardagslivet”, säger Pia Vilenius, Chief Advisor, Bioeconomy and Circular Economy på Kemikalieindustriförbundet i Finland.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>